Τραμπ: Να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος

Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP

Η αποκάλυψη της ταυτότητας του προσώπου αυτού θα ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Ήδη διατυπώνονται προειδοποιήσεις πως ο ή η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος διατρέχει κίνδυνο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε σαφές χθες ότι επιδιώκει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ή της μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που πυροδότησε την έρευνα σε βάρος του η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή του, συνταράσσοντας το πολιτικό σκηνικό την Ουάσινγκτον. Προηγήθηκε ένα Σαββατοκύριακο σκληρών επιθέσεων του ενοίκου του Λευκού Οίκου εναντίον του προσώπου που έφερε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τις πιέσεις του Ρεπουμπλικάνου στην Ουκρανία με σκοπό να σπιλωθεί ο πολιτικός του αντίπαλος Τζο Μπάιντεν.

Η αποκάλυψη της ταυτότητας του προσώπου αυτού θα ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Ήδη διατυπώνονται προειδοποιήσεις πως ο ή η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος διατρέχει κίνδυνο.

ADVERTISING

Βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας στις ΗΠΑ, δεν μπορούν να υπάρξουν αντίποινα σε βάρος οποιουδήποτε καταμηνυτή ατασθαλιών. Ο υπηρεσιακός διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ διαβεβαιώνει και επιμένει πως το πρόσωπο αυτό ενήργησε καλή τη πίστη και τήρησε απαρέγκλιτα τους κανονισμούς.

«Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε» ποιο είναι αυτό το πρόσωπο, είπε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Άντριου Μπακάζ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αντέδρασε αμέσως μέσω Twitter, επισημαίνοντας ότι ο/η εντολέας του «έχει δικαίωμα στην ανωνυμία» και κάθε προσπάθεια αποκάλυψης της ταυτότητάς του συνιστά «παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας».

Δύο υποστηρικτές του Τραμπ προσέφεραν αμοιβή 50.000 δολαρίων για στοιχεία που θα επιτρέψουν την εξακρίβωση της ταυτότητας του προσώπου που έκανε την καταγγελία.

Δικηγόροι του καταμηνυτή ατασθαλιών ανέφεραν σε επιστολή τους στον διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «πολύ επικίνδυνη» για τον ή την εντολέα τους, που φέρεται να εργάζεται σε αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος χαρακτήρισε τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος «ψεύτη», πρόσωπο που «δεν γνώριζε σχεδόν τίποτε». Ακόμη, διερωτήθηκε εάν ο Άνταμ Σιφ, ο επικεφαλής της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, πρέπει να συλληφθεί για «προδοσία», τοποθέτηση που σηματοδότησε νέα, σοβαρή κλιμάκωση σε επίπεδο φρασεολογίας στη σχέση του Τραμπ με το Κογκρέσο.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναπαρήγαγε μέσω Twitter το σχόλιο ενός πάστορα κατά τον οποίο εάν ο Τραμπ παραπεμφθεί και παυθεί από το αξίωμα, θα μπορούσε να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο θορύβησε αρκετούς κοινοβουλευτικούς, ακόμη και του κόμματός του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θέλουν άνοιγμα των συνομιλιών Τραμπ-Πούτιν οι Δημοκρατικοί

Έτσι παρέπεμψαν τον Τραμπ - Πώς μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ υπέρ του

Το φοβερό εξώφυλλο του Newsweek για τον Τραμπ: "Ελάτε να με πιάσετε"

SHARE:

24Media Network