Τραμπ: "Θα αναγκαστώ να στείλω 2.500 τζιχαντιστές στην Ευρώπη"

Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP

Οι ακραίοι τζιχαντιστές κρατούνται στη Συρία από την κουρδοαραβική συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες για τον επαναπατρισμό τους δεν έχουν προχωρήσει.

Σε νέες δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αν τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν επαναπατρίσουν υπηκόους τους, οι ΗΠΑ θα "αναγκαστούν" να αφήσουν ελεύθερους ακόμη και εκείνους που έχουν ταυτοποιηθεί ως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έτσι ώστε να επιστρέψουν μόνοι στις χώρες των οποίων την υπηκοότητα έχουν.

"Έχουμε χιλιάδες μαχητές του ΙSIS που θέλουμε η Ευρώπη να πάρει πίσω και θα δούμε αν θα το κάνει. Αν δεν το κάνει πιθανόν θα χρειαστεί να τους αφήσουμε ελεύθερους και να γυρίσουν στην Ευρώπη" είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

ADVERTISING

Οι ακραίοι τζιχαντιστές κρατούνται στη Συρία από την κουρδοαραβική συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Οι συνομιλίες για τον επαναπατρισμό τους δεν έχουν προχωρήσει καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν δείξει απροθυμία για να αναλάβουν την απονομή δικαιοσύνης στα εδάφη τους.

Πρόκειται συγκεκριμένα, για 2.500 κρατούμενους του Daesh.

Τον Φεβρουάριο ο Τραμπ κάλεσε την Ευρώπη να δεχθεί 800 μέλη του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται στη Συρία, με καμία χώρα της ΕΕ να μην απαντά στο αίτημα ακόμη.

Τον Δεκέμβρη ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την "ήττα" του ISIS στη Συρία και είχε υποσχεθεί πως οι ΗΠΑ θα αποσύρουν όλα τα στρατεύματά τους από τη χώρα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά media χιλιάδες ισλαμιστές έφυγαν από ευρωπαϊκά κράτη για να πολεμήσουν στο πλευρό των τρομοκρατών μέσα στα συριακά εδάφη.

Η ήττα του Daesh άρχισε στρατηγικά από τα τέλη του 2017, ωστόσο θύλακές του υπάρχουν ακόμη και σήμερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Συρία, Isis
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φωτογραφία σοκ από τη Συρία: 5χρονη προσπαθεί να σώσει την 7 μηνών αδελφή της πριν ξεψυχήσει

Ο Γκουτέρες "καταδικάζει σθεναρά" τους βομβαρδισμούς που πλήττουν αμάχους και νοσοκομεία στη Συρία

Συρία: Νεκροί 20 άμαχοι, εκ των οποίων 7 παιδιά, σε επιδρομές του καθεστώτος και Ρώσων

SHARE:

24Media Network