Τράπεζες: Έρχονται δάνεια με αυτόματο κούρεμα 20%

Τράπεζες: Έρχονται δάνεια με αυτόματο κούρεμα 20%
Τράπεζα στην Αθήνα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Σε δύο εβδομάδες οι τράπεζες, σε συνεργασία με την ΕΑΤ, θα προσφέρουν δάνεια που αν οι επιχειρήσεις ικανοποιήσουν κριτήρια ESG και καινοτομίας, τότε θα τους χαρίζεται το 20% του ποσού.

Έτοιμες να λανσάρουν μακροπρόθεσμα χρηματοδοτικά προϊόντα που θα συνδυάζουν τραπεζικό δανεισμό προς επιχειρήσεις και επιχορήγηση κεφαλαίου, η οποία θα φτάνει στο 20% του συνολικού ποσού, είναι οι ελληνικές τράπεζες.

Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG και της καινοτομίας με νέα προϊόντα και εφαρμογές ενώ με επιπλέον πρωτοβουλίες προωθούν την εξωστρέφεια και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες δύο εβδομάδες και σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα οι εμπορικές τράπεζες θα προσφέρουν στις ελληνικές επιχειρήσεις δάνεια δεκαετούς διάρκειας έως του ποσού των 400 χιλιάδων ευρώ τα οποία θα προορίζονται για επενδύσεις σε καινοτομία και αλλαγή δομών, με στόχο να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Κούρεμα 20%

Τα δάνεια αυτά θα προνοούν περίοδο χάριτος και σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις ικανοποιήσουν σειρά κριτηρίων που αφορούν τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα χρησιμοποίησης των δανείων, τότε θα τους χαρίζεται (θα «κουρεύεται») το 20% του ποσού.

Αναλυτικότερα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ετοιμάζει ένα νέο δανειακό προϊόν για την καινοτομία και το ESG το οποίο θα είναι διαθέσιμο από όλες τις συστημικές τράπεζες και θα συνδυάζει δανεισμό με επιχορήγηση. Συγκεκριμένα, εταιρείες που θα έχουν επενδυτικό πλάνο το οποίο θα συνδέεται με καινοτόμες δράσεις/κριτήρια ESG και θα αποσκοπεί στην αύξηση της βιωσιμότητάς και της ανταγωνιστικότητάς της θα μπορεί να κάνει αίτηση για δάνειο από 25.000 έως 400.000 ευρώ για δέκα χρόνια με περίοδο χάριτος έως 3 χρόνια και μάλιστα, εφόσον θα πληροί τα ESG κριτήρια και τις προδιαγραφές καινοτόμου δράσης, το 20% του δανείου θα μεταφέρεται με τη μορφή επιχορήγησης.

Δηλαδή, αν μια εταιρεία πάρει δάνειο 400.000 ευρώ, οι 80.000 μετατρέπονται σε επιχορήγηση και θα χρωστάει μόνο τις 320.000, ποσόν το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Έτοιμο σε 15 ημέρες το πρόγραμμα

Όπως εξήγησε ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μιλώντας στο ESG Athens Symposium 2022 που διοργάνωσε η Palladian Conferences σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, οι διαδικασίες για την διάθεση του προϊόντος βρίσκονται στην τελική ευθεία και αναμένεται να βγει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες στην αγορά. Το ύψος του χαρτοφυλακίου υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ και το ύψος της εγγύησης του δανείου από τις τράπεζες στο 80%.

Ως προς το 20% της επιχορήγησης αυτό θα αφορά κατά 15% στο κομμάτι της καινοτομίας και κατά 5% στο κομμάτι του ESG, αλλά αυτά σε κάθε περίπτωση θεωρούνται. Ειδικά, για το ESG κομμάτι, αυτό που θα ελέγχεται είναι το κατά πόσο, όταν τελειώσει η περίοδος χάριτος, μια εταιρεία θα έχει θέσεις τις βάσεις για να επιτύχει τουλάχιστον τρία κριτήρια σε δύο από τις κατηγορίες ESG (Εnvironmental, Social, Governance).

Αναλύοντας τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά, ο κ. Τζωρτζάκης αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και τα υβριδικά προϊόντα τα οποία συνδυάζουν είτε δάνειο με επιχορήγηση, είτε μετοχικό κεφάλαιο με επιχορήγηση. «Είναι η πρώτη φορά που συνδέουμε τη χρηματοδότηση με το ESG μετατρέποντας το δάνειο σε επιχορήγηση αν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό φτιάξαμε το πρώτο innovation loan, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει εγγυημένο δάνειο με επιχορήγηση κεφαλαίου, δηλαδή είδαμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις για να είναι ανταγωνιστικές», επεσήμανε σχετικά. Σε αυτή τη λογική, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται και άλλα υβριδικά προϊόντα καθώς και νέα εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να πάρουν το ρίσκο και να είναι ανταγωνιστικές στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα