Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για οικονομικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα

Greek Prime Minister Alexis Tsipras, left, speaks to the media as Cyprus' president Nicos Anastasiades listens during a press conference after their meeting at the Presidential Palace in the capital Nicosia, Monday, Feb. 2, 2015. Tsipras is visiting Cyprus, his first trip abroad as prime minister since his election last month. It's customary for all newly-elected Greek prime ministers to conduct their first trip abroad to Cyprus because of the two countries' deep historic ties. (AP Photo/Petros Karadjias)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, left, speaks to the media as Cyprus' president Nicos Anastasiades listens during a press conference after their meeting at the Presidential Palace in the capital Nicosia, Monday, Feb. 2, 2015. Tsipras is visiting Cyprus, his first trip abroad as prime minister since his election last month. It's customary for all newly-elected Greek prime ministers to conduct their first trip abroad to Cyprus because of the two countries' deep historic ties. (AP Photo/Petros Karadjias) EUROKINISSI

Μεγάλο ενδιαφέρον για την τριμερή Ελλάδας -Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου που θα γίνει την Τετάρτη στη Λευκωσία

Η περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα θα διατυπώνεται με σαφήνεια στην κοινή δήλωση που αναμένεται να υιοθετήσουν οι ηγέτες των τριών χωρών, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντούλ Φατάχ ελ Σίσι, κατά την τριμερή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Λευκωσία.

Η τριμερής συνάντηση αναμένεται να συγκεντρώσει και πάλι το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί την μοναδική, εδραιωμένη διπλωματική πρωτοβουλία διαλόγου και συνεργασίας στην Μεσόγειο, καθώς πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί το προοίμιο για μια νέα πολιτική διαλόγου ασφάλειας σε μια περιοχή που βιώνει πολύ έντονα και βίαια τις επιπτώσεις της αποσταθεροποίησης.

Η αυριανή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της τριμερούς που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου2014 στο Κάιρο, στην οποία την Ελλάδα είχε εκπροσωπήσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην διακήρυξη που είχαν υιοθετήσει οι τρεις χώρες έθεσαν τα θεμέλια για την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων, ενώ έχουν τονίσει ότι η πρωτοβουλία τους είναι ανοιχτή στην συμμετοχή και άλλων χωρών.

Αύριο στην Λευκωσία, οι ηγέτες θα έχουν κατ αρχήν διμερείς συναντήσεις και στην συνέχεια θα γίνει η τριμερής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν θέματα ενεργειακής συνεργασίας, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με αιχμή την ανάγκη αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, οι εμπορικές συναλλαγές και ο πολιτικός διάλογος. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται επίσης να υπογραμμίσουν το ειδικό βάρος που δίνουν στην ανάγκη περιφερειακής σταθερότητας και θα υποστηρίξουν ότι η τριμερής συνεργασία συμβάλλει καθοριστικά στο κλίμα σταθερότητας που έχει ανάγκη η περιοχή της Μεσογείου.

Η τριμερής πραγματοποιείται σε μια στιγμή που και οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε συνάντηση στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Παράλληλα, σταθερά καλές και αναπτυσσόμενες είναι οι σχέσεις Λευκωσίας-Καΐρου.

Διπλωματικές πηγές παρατηρούν ότι η τριμερής πραγματοποιείται την στιγμή που αναπτερώνονται οι ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με την εκλογή του Μουσταφά Ακκιντζί. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσουν τα νέα δεδομένα στην Κύπρο και την τακτική τους για το επόμενο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναχωρεί για την Κύπρο σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψει αύριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Αίγυπτος
SHARE: