Τσαβούσογλου: Αισιόδοξος για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Τσαβούσογλου: Αισιόδοξος για την πώληση των F-16 στην Τουρκία
Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Επικαλούμενος τα "κοινά στρατηγικά συμφέροντα" ΗΠΑ και Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πώληση των αμερικανικών F-16.

Ενόψει της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος πως η Ουάσιγκτον θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, επικαλούμενος τα “κοινά στρατηγικά συμφέροντα” ΗΠΑ και Τουρκίας.

Η εν λόγω στάση έρχεται σε αντίθεση με την άρνηση κορυφαίων στελεχών του αμερικανικού Κογκρέσου να πωληθούν τα μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία, αψηφώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Μάλιστα, πριν μερικές ημέρες, δημοσίευμα του Politico ανέφερε για τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ότι υποσχέθηκε να συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών στην Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα βελτιώσει τη στάση της σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αν σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς 40 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και, ξεχωριστά, μαχητικών αεροσκαφών F-35 για την Ελλάδα, μια εξέλιξη που ανέφερε πρώτη η Wall Street Journal την Παρασκευή και αργότερα επιβεβαιώθηκε από πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις και μίλησε στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, δεν έχει αλλάξει γνώμη σύμφωνα με μια δήλωση που συνέταξε το γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, για τα μέσα ενημέρωσης και ήρθε στα χέρια του POLITICO.

«Αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία», λέει ο Μενέντεζ, κατακρίνοντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

«Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης δημοσιογράφων και της πολιτικής αντιπολίτευσης – και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτή την πώληση», συνέχισε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα