Wall Street Journal: Την έγκριση της πώλησης F-16 στην Τουρκία ζητά από το Κογκρέσο ο Μπάιντεν

Wall Street Journal: Την έγκριση της πώλησης F-16 στην Τουρκία ζητά από το Κογκρέσο ο Μπάιντεν
F-16 Getty Images/ISTOCK

Αίτημα του Λευκού Οίκου για πώληση F-16 στην Τουρκία, μαζί με ξεχωριστό αίτημα για πώληση F-35 στην Ελλάδα, στο Κογκρέσο. Από τι εξαρτάται η έγκρισή του. Τι λένε αξιωματούχοι για την "χρονική σύμπτωση".

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες ξένες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι, ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η διοίκηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για την επισκευή 79 του υπάρχοντος στόλου F-16 της Τουρκίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο θα συμπέσει κατά προσέγγιση με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει, επίσης, περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η “σύμπτωση” με την πώληση στην Ελλάδα

Η ξεχωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35. Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό τζετ των ΗΠΑ.

Ενώ οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τη χρονική στιγμή των ειδοποιήσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα ως τυχαία, θα μπορούσε να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16, εάν το αίτημά της ικανοποιηθεί επίσης. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικοί περιφερειακοί αντίπαλοι και μια πώληση μόνο στην Τουρκία πιθανότατα θα προκαλούσε ταχεία καταδίκη από την Αθήνα.

Η πιθανή πώληση του αεροσκάφους θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να στηρίξει τους δεσμούς της με δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ εν μέσω της δυτικής απάντησης στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές μεταφορές όπλων ως θέμα πολιτικής, μέχρι και εάν κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο δεν κατάφερε να “μπλοκάρει” ποτέ με επιτυχία μια ξένη πώληση όπλων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος.

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί, επίσης, να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει περισσότερα για να επιβάλει τις κυρώσεις στη Ρωσία και να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι προτεινόμενες πωλήσεις πραγματοποιούνται επίσης εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο μακροχρόνιων αντιπάλων που έχουν ανταλλάξει απειλές τον περασμένο χρόνο στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Κογκρέσο και ο ρόλος του Μενέντεζ

Η πρόταση δημιουργεί, επίσης, μια πιθανή αναμέτρηση με ορισμένους ηγέτες του Κογκρέσου που έχουν ορκιστεί ότι θα αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει πει ότι δεν θα ενέκρινε καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δικαίωμα βέτο έχει ο Πρόεδρος της επιτροπής στην Γερουσία, εν προκειμένω ο κ. Μενέντεζ, ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος κ. Ρις και ο πρόεδρος της Επιτροπής στην Βουλή ο κ. Μακόλ.

Σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ για τις εξαγωγές όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να επανεξετάσει τη συμφωνία. Εάν το Κογκρέσο θέλει να “μπλοκάρει” τη συμφωνία, πρέπει να εγκρίνει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας. Το Κογκρέσο μπορεί, επίσης, να εγκρίνει νομοθεσία για τον αποκλεισμό ή την τροποποίηση μιας πώλησης ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ενθαρρύνουν τον κ. Ερντογάν να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τα F-16 ως «καρότο και μαστίγιο» για να συμφωνήσει η Τουρκία.

Αυτό, είπαν αξιωματούχοι, θα μπορούσε να αμβλύνει την αντίθεση στην πώληση μεταξύ ορισμένων μελών του Κογκρέσου. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζουν εδώ και μήνες ότι η επέκταση ήταν επιτακτική ανάγκη για τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αξιωματούχοι αναμένουν ότι ενώ το πακέτο για την Ελλάδα αναμένεται να περάσει από το Κογκρέσο, τα F-16 μπορεί να καθυστερήσουν λόγω της απροθυμίας ορισμένων μελών να ενθαρρύνουν την Άγκυρα με την πρόσθετη δύναμη πυρός.

Αποκατάσταση δεσμών ΗΠΑ – Τουρκίας

Ο κ. Ερντογάν απείλησε αρχικά να ασκήσει βέτο στην είσοδο των δύο χωρών (Σουηδίας – Φινλανδίας) για τους δεσμούς τους με κουρδικές μαχητικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία. Η Τουρκία διεξάγει έναν αργό πόλεμο με κουρδικές ένοπλες ομάδες για δεκαετίες σε μια σύγκρουση που έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ λένε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας, υποστηρίζοντας μια συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι, η οποία καλούσε και τις δύο χώρες να αξιολογήσουν τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης και να άρουν τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πέρυσι ότι δεν θα υπάρξει καμία αμοιβή για την έγκριση της επέκτασης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία και είπαν ότι ο χρόνος πώλησης των F-16 εξαρτάται από την εσωτερική διαδικασία της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η Τουρκία αρχικά συμμετείχε στο πρόγραμμα των ΗΠΑ για τα F-35, αλλά αποβλήθηκε αφού ο κ. Ερντογάν ενέκρινε την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι το ρωσικό οπλικό σύστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να χακάρει το F-35.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστήριξαν ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των δεσμών με τη χώρα, η οποία διατηρεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, το δημοσίευμα της WSJ σημειώνει πως υπό τον κ. Ερντογάν, η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τις διαπραγματεύσεις για τις ανταλλαγές κρατουμένων και βοηθώντας στη σύναψη συμφωνίας που επέτρεπε στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών της μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας. Η στενή σχέση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης εγείρει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον, με τον έλεγχο των εισροών ρωσικών χρημάτων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα