Τσαβούσογλου: Στις 9 Μαρτίου οι συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τσαβούσογλου: Στις 9 Μαρτίου οι συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Στις αρχές Μαρτίου στις Βρυξέλλες πρόκειται να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία όσον αφορά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία όσον αφορά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα επαναληφθούν στις 9 Μαρτίου, ύστερα από την καθυστέρηση του Ιανουαρίου μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες πυρπολήθηκε το Κοράνι.

“Η συνάντηση θα γίνει στις 9 Μαρτίου”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες.

Η Τουρκία πάγωσε στα τέλη Ιανουαρίου τις διαπραγματεύσεις αναβάλλοντας μια τριμερή συνάντηση, ύστερα από πολλές διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και του Ισλάμ στην Στοκχόλμη.

Σε επίσκεψη στα μέσα Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε “άμεσα” την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, των οποίων οι υποψηφιότητες προκειμένου να γίνουν μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας μπλοκάρονται από τον περασμένο Μάιο από την Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Σουηδία συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράφηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, παρόλο που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοι έχουν δηλώσει ότι η Στοκχόλμη έχει αλλάξει τη νομοθεσία της.

Δυστυχώς δεν έχουμε δει ικανοποιητικά βήματα από τη Σουηδία στην εφαρμογή του μνημονίου της Μαδρίτης“, δήλωσε ο Τσαβούσογλου. “Δεν είναι δυνατόν για εμάς να πούμε ‘ναι’ στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ πριν δούμε αυτά τα βήματα”.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ πως η Τουρκία επιστρέφει στο διάλογο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ στα μέσα του Μαρτίου αναμένεται τριμερής συνάντησης στην έδρα της Συμμαχίας, προκειμένου να επανεκκινηθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να βρεθεί μία μέση λύση για την ένταξη των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ψηφιστεί η ένταξη των δύο χωρών και από τη Βουλή της Ουγγαρίας, η οποία επίσης δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα