Τσαβούσογλου: Ζητά δίκαιη κατανομή των εσόδων στην Κύπρο – “Δεν θα αγοράσουμε τα F-16 με περιορισμούς”

Τσαβούσογλου: Ζητά δίκαιη κατανομή των εσόδων στην Κύπρο – “Δεν θα αγοράσουμε τα F-16 με περιορισμούς”
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχθηκε ότι το φυσικό αέριο που ανακάλυψαν ENI και TOTAL στο τεμάχιο 6 βρίσκεται νοτιότερα από το νότιο όριο της λεγόμενης "τουρκικής υφαλοκρηπίδας". Τι είπε για την απόκτηση των F-16.

Για το φυσικό αέριο που ανακάλυψαν ENI και TOTAL στο τεμάχιο 6 μίλησε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Haber Global, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για σημείο “πιο νότια των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας”.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου, «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό που γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».

«Ως αποτέλεσμα τα νότια και τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι φανερά. Δυτικά αφήσαμε στα ελληνικά νησιά και χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και εντός της υφαλοκρηπίδας μας συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες» πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι «υπάρχουν επίσης οι περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η “ΤΔΒΚ”. Στο παρελθόν έχουμε κάνει εργασίες εκεί και στο μέλλον θα γίνουν» εξήγησε στη συνέχεια.

Τέλος, επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. «Η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος. Η δίκαιη κατανομή των εσόδων» είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν θα αγοράσουμε τα F-16 αν επιβληθούν περιορισμοί”

Η Τουρκία δεν θα αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ εάν επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση τους, δήλωσε την Τρίτη (23/8) ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η αμερικανική Βουλή πρότεινε τον Ιούλιο να επιτραπεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πουλήσει στην Τουρκία τα αναβαθμισμένα F-16 υπό τον όρο ότι η Άγκυρα δεν θα τα χρησιμοποιήσει για μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις της Ελλάδας.

“Οι τεχνικές συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά, αλλά δεν θα συμφωνούσαμε να αγοράσουμε ένα προϊόν με τρόπο που θα μπορούσε να μας δέσει τα χέρια“, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του. “Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Περιμένουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για να πείσει το Κογκρέσο για την πώληση”.

Η Τουρκία έστρεψε την προσοχή της στην αγορά F-16, όπως σημειώνει το Bloomberg για να αναβαθμίσει τον γερασμένο στόλο των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών της, αφότου την έδιωξαν από το πρόγραμμα για να βοηθήσει στην κατασκευή και αγορά του μαχητικού F-35 επόμενης γενιάς. Η κίνηση αυτή έγινε ως απάντηση στην αγορά από την Τουρκία ενός ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν επειγόντως απαραίτητο για την άμυνα της χώρας του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα