Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ξεπέρασε πρόταση μομφής

Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ξεπέρασε πρόταση μομφής
Ο Αντρέι Μπάμπις 2021 Johanna Geron/AP

Η σύγκρουση συμφέροντος για την οποία κατηγορείται ο τσέχος πρωθυπουργός και δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, θα εξεταστεί από τη νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο Αντρέι Μπάμπις, ξεπέρασε χθες Πέμπτη την πρόταση μομφής που κατέθεσαν στο κοινοβούλιο κόμματα της αντιπολίτευσης, τέσσερις μήνες προτού διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση 11 και πλέον ωρών, μόλις 89 μέλη της τσεχικής εθνικής αντιπροσωπείας τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να αποπεμφθεί η κυβέρνηση, λιγότεροι από την απαραίτητη πλειοψηφία των 101 ψήφων στο σώμα των 200 εδρών.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος αποχώρησε νωρίτερα, αποφασίζοντας να μην ψηφίσει εναντίον της κυβέρνησης. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό το θέατρο», συνόψισε ο πρόεδρος του κόμματος, ο Βόιτσεχ Φίλιπ.

Την πρόταση μομφής κατέθεσαν πέντε δεξιά και φιλελεύθερα κόμματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του κ. Μπάμπις ότι απέτυχε στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση «πέταξε δισεκατομμύρια από το παράθυρο», κατήγγειλε ο Πέτερ Φιάλα, επικεφαλής του φιλελεύθερου, κεντροδεξιού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Δημοκρατικών Πολιτών.

Η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταγράψει πάνω από 30.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,66 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επικρίνεται για σύγκρουση συμφέροντος καθώς είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης ομίλου αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Κινδυνεύει εξάλλου να διωχθεί για απάτη που σχετίζεται με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μπάμπις επέμεινε ότι δεν κατέβηκε στην πολιτική για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις του, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται είναι επιτυχημένη.

Αντιπρόσωποι των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης ανήγγειλαν πως θα κατέθεταν την πρόταση μομφής την Τρίτη. Και τα πέντε έχουν 68 έδρες στην τσεχική Βουλή, όμως ήλπιζαν να εξασφαλίσουν στήριξη από κοινοβουλευτικούς της άκρας δεξιάς αλλά και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας.

Η απόφαση του ΚΚ να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία ήταν κρίσιμη, καθώς η παράταξη έχει 19 έδρες. «Δεν δίνουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση, ακόμη λιγότερο όμως στα δεξιά κόμματα» της αντιπολίτευσης, είπε ο Βόιτσεχ Φίλιπ.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πολιτική ιστορία της Τσεχίας έχει υπάρξει μόλις μία επιτυχής πρόταση μομφής.

Ο πρόεδρος της χώρας, ο Μίλος Ζέμαν, είχε νωρίτερα ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση θα παρέμενε στην εξουσία ως τις βουλευτικές εκλογές, στις αρχές Οκτωβρίου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το κόμμα ANO του Αντρέι Μπάμπις οδεύει να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις εκλογές, συγκεντρώνοντας το 23% των ψήφων. Μεγαλύτερο κόμμα οδεύει να αναδειχθεί η συμμαχία του Κόμματος των Πειρατών με το κόμμα των Δημάρχων και των Ανεξάρτητων, που πιστώνεται το 24% των προθέσεων ψήφου.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο τσέχος πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση ειδικά εναντίον του κόμματος των Πειρατών. «Δεν θέλουμε πολυπολιτισμικό οικοφανατικό πειρατιστάν στην Τσεχία», πέταξε ο κ. Μπάμπις.

«Δεν θέλουμε να ελέγχει τη χώρα μας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κανένας ξένος δεν θα χώσει τη μύτη του εδώ πέρα», πρόσθεσε ο τσέχος πρωθυπουργός.

Ο κ. Μπάμπις πρόσαψε στην αντιπολίτευση ότι έχει πάρει τους Τσέχους «όμηρους» και ότι χρησιμοποιεί την πανδημία για να καρπωθεί πολιτικό όφελος.

Η υπόθεση ενώπιον της νέας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Η σύγκρουση συμφέροντος για την οποία κατηγορείται ο τσέχος πρωθυπουργός, ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, επικεφαλής της κυβέρνησης και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης πολυπλόκαμου επιχειρηματικού ομίλου, θα εξεταστεί από τη νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία άρχισε να εργάζεται την 1η Ιουνίου, είπε χθες Πέμπτη εισαγγελέας της Πράγας.

Φάκελοι για την υπόθεση «στάλθηκαν στη νέα (Ευρωπαϊκή) Εισαγγελία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπόρις Χάβελ, ο εισαγγελέας της Πράγας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αρμόδια για την καταπολέμηση της απάτης, θα ελέγχει πρωτίστως την αξιοποίηση των 750 δισεκ. ευρώ του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, των κεφαλαίων που θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πως ο διπλός ρόλος του κ. Μπάμπις, που είναι πρωθυπουργός και ιδιοκτήτης του ομίλου συμμετοχών Agrofert (αγροδιατροφικά προϊόντα, χημικά, ΜΜΕ), χάρη στον οποίο απέκτησε την τεράστια περιουσία του, πράγματι μοιάζει με σύγκρουση συμφερόντων.

Ο κ. Μπάμπις, 66 ετών, ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία, αρνείται πως διέπραξε οποιαδήποτε αξιόμεμπτη πράξη.

Ο τσέχος πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως μετέφερε τον Agrofert σε δύο καταπιστεύματα για να αποφύγει κάθε σύγκρουση συμφερόντων, συμμορφούμενος σε νόμο κατά της διαφθοράς, που είχε βαπτιστεί «νόμος Μπάμπις» από αρκετούς. Ωστόσο, δημόσια έγγραφα τεκμηριώνουν πως παραμένει ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ομίλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, τονίζοντας πως ο κ. Μπάμπις ασκεί «αποφασιστική επιρροή στα δύο καταπιστευματικά ταμεία».

«Οι εταιρείες του ομίλου δεν έπρεπε να λάβουν επιχορηγήσεις» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκρινε η Κομισιόν. Όλες οι ενισχύσεις και οι επιχορηγήσεις που τους δόθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2017, όταν ο κ. Μπάμπις μετέφερε την ιδιοκτησία του Agrofert στα καταπιστεύματα, θα πρέπει να θεωρηθούν παράτυπες, πρόσθεσε.

Στην έκθεση διατυπώθηκε επίσης η κρίση πως πρέπει να επιστραφεί το 100% των ποσών που χορηγήθηκαν στον όμιλο Agrofert μετά το 2017.

Πρόκειται για ενισχύσεις και επιχορηγήσεις 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μπάμπις ξεπέρασε χθες πρόταση μομφής που κατέθεσε σε βάρος του η αντιπολίτευση, επικαλούμενη τη σύγκρουση συμφερόντων που του προσάπτεται και την αποτυχία της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Αλλά η πρόταση υποστηρίχθηκε από μόλις 89 βουλευτές, πολύ λιγότερους από τους 101 που απαιτούνταν για να εγκριθεί στο τσεχικό κοινοβούλιο των 200 εδρών.

Ακόμα κι αν ο Αντρέι Μπάμπις έχανε στην ψηφοφορία, ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, σύμμαχος του λαϊκιστή πρωθυπουργού, είχε ξεκαθαρίσει πως θα τον διατηρούσε στο αξίωμα ως τις εκλογές της 8ης και της 9ης Οκτωβρίου.

Χθες, τοποθετούμενος ενώπιον της τσεχικής εθνικής αντιπροσωπείας, ο κ. Μπάμπις καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ: «Κανένας ξένος δεν θα χώσει τη μύτη του εδώ πέρα», είπε προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να μας κυβερνάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»· έκρινε ακόμη πως οι Τσέχοι δεν θέλουν ούτε «πολυπολιτισμικό οικοφανατικό πειρατιστάν», αναφερόμενος στο κόμμα των Πειρατών, που έχει συμμαχήσει με το κόμμα των Δημάρχων και των Ανεξάρτητων και φέρεται να οδεύει να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα