Τσερνόμπιλ: “Λάθος μετάφραση” λέει το Γαλλικό Πρακτορείο για τα “υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας”

Τσερνόμπιλ: “Λάθος μετάφραση” λέει το Γαλλικό Πρακτορείο για τα “υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας”
Επίσκεψη του επικεφαλής του IAEA στο Τσερνόμπιλ AP

Σε διόρθωση του αρχικού τηλεγραφήματος που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό προχώρησε το Γαλλικό Πρακτορείο. Το "at normal" του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι μεταφράστηκε αρχικά σαν "abnormal".

Σε λάθος στη μετάφραση αποδίδεται ο “παγκόσμιος συναγερμός” που σήμανε νωρίτερα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, σχετικά με τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο προχώρησε στη διόρθωση προηγούμενου τηλεγραφήματός του, το οποίο ήθελε τον Γκρόσι να λέει πως το επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό τελεί “υπό ανωμαλία”, ενώ, σύμφωνα με το νέο κείμενο, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ έλεγε το αντίθετο, ότι δηλαδή το

 επίπεδο της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι “κανονικό”.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, η αναστάτωση που προκλήθηκε, οφείλεται σε λανθασμένη μετάφραση των δηλώσεων του Γκρόσι, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση “at normal” και όχι τη λέξη “abnormal” για να περιγράψει την κατάσταση στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Τσερνόμπιλ: Τι δήλωσε ο Γκρόσι

Ο Γκρόσι που επισκέφτηκε το Τσερνόμπιλ ακριβώς 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία, το 1986, ανέφερε πως «η κατάσταση ήταν εντελώς ανώμαλη και πολύ, πολύ επικίνδυνη» κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής από τις 24 Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ συνοδευόταν στο σημείο από μια ομάδα ειδικών «για να παραδώσουν απαραίτητο εξοπλισμό (δοσίμετρα, προστατευτικές στολές κ.λπ….)», να πραγματοποιήσουν «ραδιολογικούς και άλλους ελέγχους».

Οι ειδικοί της IAEA πρέπει να «επισκευάσουν τα συστήματα παρακολούθησης εξ αποστάσεως, που σταμάτησαν να μεταδίδουν δεδομένα προς την έδρα» της IAEA στη Βιέννη (Αυστρία) λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, είπε.

Η περιοχή του Τσερνόμπιλ, 150 χλμ. βόρεια του Κιέβου, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, έπεσε στα χέρια των Ρώσων στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής τους. Στη συνέχεια σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρισμού στο εργοστάσιο και στα δίκτυα επικοινωνίας.

Οι Ρώσοι στρατιώτες αποσύρθηκαν από εκεί στις 31 Μαρτίου.

Από τότε η κατάσταση επανέρχεται σταδιακά στην ομαλότητα, σύμφωνα με τις καθημερινές εκθέσεις της IAEA που συντάσσονται στη βάση πληροφοριών της ουκρανικής ρυθμιστικής αρχής για την πυρηνική ενέργεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα