Τσίπρας: Αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ, το Brexit

Τσίπρας: Αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ, το Brexit
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, center, speaks with Luxembourg's Prime Minister Xavier Bettel, center right, and Cypriot President Nicos Anastasiades, center left, among other heads of state during a round table meeting at an EU summit in Brussels on Saturday, April 29, 2017. EU leaders met on Saturday for the first time as the formal European Council of 27 to adopt guidelines for the upcoming Brexit negotiations. (AP Photo/Virginia Mayo, Pool) AP

Τη στήριξή του στην προτεραιότητα στους Έλληνες και Ευρωπαίους που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διαπραγμάτευση για το Brexit, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός που χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ιδιαίτερα δυσάρεστη. Τι ανέφερε για τη β' αξιολόγηση (vids)

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου των 27, αναφορικά με τον “διαπραγματευτικό χάρτη” της ΕΕ για την ολοκλήρωση του Brexit. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών, εκτίμησε ωστόσο πως η όλη διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και στάθηκε ιδιαίτερα στο χρηματοπιστωτικό κομμάτι.

“Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, να ακολουθήσουμε ένα σχετικά φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα” σημείωσε τονίζοντας πως εκείνο που προέχει είναι “οι πολίτες μας που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία και εμείς έχουμε πάνω από 70.000 Έλληνες”.

Εν συνεχεία, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας προέχει να παραμείνουν ομαλές οι εμπορικές σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας και Ευρώπης, αλλά και να διατηρηθούν οι τουριστικές ροές από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη χώρα μας. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη συναίνεσαν στις παρατηρήσεις επιμέρους κρατών για τις ειδικές σχέσεις με την Βρετανία, αναφερόμενος στην Ιρλανδία και την Ισπανίας (για το ζήτημα με το Γιβραλτάρ).

το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα αποτελεί δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας υπετόνισε και την προσπάθεια της Αθήνας να περιληφθεί στο κείμενο ρητή δέσμευση πως “το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα αποτελεί δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες”. Όπως είπε, η διαδικασία αποχώρησης μιας χώρας που αποτέλεσε μέλος της Ένωσης, δεν μπορεί να αποτελεί παράδειγμα για τις σχέσης της με τρίτες χώρες.

Το Brexit είναι ένα γεγονός δυσάρεστο που συνέβη εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ

“Το Brexit είναι ένα γεγονός δυσάρεστο που συνέβη εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ” είπε κλείνοντας τις δηλώσεις του για τα αποτελέσματα τις Συνόδου, κάνοντας λόγο για σαφή διδάγματα που πρέπει όλοι να αποκομίσουν στην Ευρώπη και να δουλέψουν σκληρά για να παραμένει η ΕΕ ενωμένη.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας προέβη και σε μια σύντομη δήλωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. “Η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου για την τελική συμφωνία το Μάιο” σημείωσε, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο συναντάται για δεύτερη ημέρα στην Αθήνα για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας.

AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα