Τυνησία: Συγκρούσεις αστυνομίας και μουσουλμάνων

Τυνησία: Συγκρούσεις αστυνομίας και μουσουλμάνων

Συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και υπερσυντηρητικούς με αφορμή τη σύλληψη τεσσάρων ισλαμιστών

Επεισόδια ανάμεσα σε υπερσυντηρητικούς σαλαφιστές και τις δυνάμεις ασφαλείας σημειώθηκαν στη Τυνησία με αφορμή τη σύλληψη τεσσάρων ισλαμιστών.

Εκατοντάδες άτομα –κάποια κρατώντας ρόπαλα και μολότοφ- επιτέθηκαν σε αστυνομικό σταθμό στην Τζεντούμπα πυρπολώντας το κτίριο. Στη συνέχεια επιτέθηκαν σε μπαρ και καταστήματα που πουλούν αλκοόλ.

Οι τέσσερις άνδρες είχαν συλληφθεί τη Παρασκευή και αυτοί για επιθέσεις σε καταστηματάρχες. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Πριν από μία εβδομάδα επιθέσεις είχαν σημειωθεί και στο Σιντί Μπουζίντ, την πόλη όπου αυτοπυρπολήθηκε ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ένα περιστατικό που έγινε η αφορμή για την εξέγερση που ανέτρεψε το προηγούμενο καθεστώς, σημειώνει το BBC.

Μετά την πτώση του Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι τον Ιανουάριο του 2011, οι ισλαμιστές ενίσχυσαν την επιρροή τους μετά από αρκετά χρόνια στο (πολιτικό αλλά μάλλον όχι και κοινωνικό) περιθώριο. Επί Μπεν Άλι η χώρα θεωρούταν γενικά ότι ήταν περισσότερο κοσμικό σε σχέση με άλλες της Μέσης Ανατολής.

Αρκετοί ζητούν την εφαρμογή του ισλαμικού νόμο, της σαρίας, στη χώρα, η νέα κυβέρνηση ωστόσο δηλώνει, καθησυχάζοντας τη διεθνή κοινότητα, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων τέτοιου τύπου.

SHARE:

24Media Network