Τζορτζ Φλόιντ: Η έφηβη που κατέγραψε τη δολοφονία του τιμήθηκε με βραβείο θάρρους

Τζορτζ Φλόιντ: Η έφηβη που κατέγραψε τη δολοφονία του τιμήθηκε με βραβείο θάρρους
Η 17χρονη Darnella Frazier έλαβε το 2020 PEN / Benenson Courage Award από τον ανεξάρτητο λογοτεχνικό οργανισμό PEN America. pen.org

Χωρίς την παρουσία και το μυαλό της 17χρονης Darnella, όπως και το ρίσκο να διακινδυνεύσει τη δική της ασφάλεια, ίσως να μην γνωρίζαμε ποτέ την αλήθεια για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Η Darnella Frazier “απέδειξε μια σημαντική αλήθεια με μεγάλο προσωπικό και συναισθηματικό κόστος και η χώρα μας της έχει χρέος”.

Μία έφηβη είναι αυτή που εν αγνοία της βοήθησε να πυροδοτηθεί ένα πανεθνικό κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων, αφού κατέγραψε το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια των αστυνομικών της Μινεάπολης. Γι αυτή της την πράξη τιμήθηκε με βραβείο θάρρους.

Η 17χρονη Darnella Frazier έλαβε το 2020 PEN / Benenson Courage Award από τον ανεξάρτητο λογοτεχνικό οργανισμό PEN America.

“Με τίποτα περισσότερο από ένα κινητό τηλέφωνο και γερό στομάχι, η Darnella άλλαξε την πορεία της ιστορίας σε αυτήν τη χώρα, πυροδοτώντας ένα τολμηρό κίνημα που απαιτεί τον τερματισμό του συστηματικού ρατσισμού έναντι των μάυρων και της αστυνομικής βίας”, δήλωσε η CEO της PEN America Suzanne Nossel.

«Με αξιοσημείωτη ψυχραιμία, η Darnella έγινε μάρτυρας και επέτρεψε σε εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο να δουν τι είδε. Χωρίς την παρουσία και το μυαλό της Darnella, όπως και το ρίσκο να διακινδυνεύσει τη δική της ασφάλεια, ίσως να μην γνωρίζαμε ποτέ την αλήθεια για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Είμαστε περήφανοι που αναγνωρίζουμε το εξαιρετικό θάρρος της με αυτό το βραβείο», συνέχισε η Nossel.

Η Frazier τεκμηρίωσε τη μοιραία σύλληψη του Φλόιντ με το κινητό της στις 25 Μαΐου, όταν ο πρώην αξιωματικός της Μινεάπολης, Ντέρεκ Τσάβιν πίεσε το γόνατό του στο λαιμό του Φλόιντ για περισσότερο από οκτώ λεπτά, ενώ ο άνθρωπος που ξεψυχούσε έλεγε «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Το βίντεό της για το περιστατικό εξαπλώθηκε γρήγορα στο διαδίκτυο, προκαλώντας διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο και συνεχείς εκκλήσεις για περισσότερη αστυνομική λογοδοσία, ενώ ακούστηκαν αιτήματα και για υποχρηματοότηση της αστυνομίας. Οι διαδηλώσεις του Black Lives Matter γέμισαν τις πόλεις των ΗΠΑ για μήνες και πιθανότατα έπαιξαν κάποιον ρόλο στο αποτέλεσμα των τελευταίων προεδρικών εκλογών.

Ο Τσάβιν, ο αξιωματικός που φαίνεται στο βίντεο να πνίγει τον Φλόιντ, είχε προηγουμένως κατηγορηθεί για δολοφονία και ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού, αλλά ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα τον Ιούνιο αύξησε την κατηγορία του για δολοφονία δευτέρου βαθμού. Οι άλλοι αξιωματικοί που εμπλέκονται στο θάνατο του Φλόιντ, ο Tou Thao, ο J. Alexander Kueng και ο Thomas Lane, κατηγορήθηκαν για βοήθεια και συνέργεια δολοφονίας.

Η σκηνοθέτης Spike Lee παρουσίασε το βραβείο στην Frazier, η οποία είπε μετά την παραλαβή του: «Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι στα 17 χρόνια της ζωής μου ότι θα βραβευόμουν για κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της PEN America, η Frazier είναι μαθήτρια σε λύκειο της Μινεάπολης και ανυπομονεί να παρακολουθήσει τις ανώτερες σπουδές της σε κολέγιο.

Άλλοι άνθρωποι που τιμήθηκαν στο εικονικό γκαλά της ίδιας τελετής, σύμφωνα με το NowThis, ήταν ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Hearst Frank A. Bennack Jr., η συγγραφέας και ερμηνεύτρια Patti Smith, ο Κινέζος αντιφρονούντας Xu Zhiyong, και η Marie Yovanovitch, η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία που ήταν βασική μάρτυρας σε κατηγορίες έναντι του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Προηγούμενοι αποδέκτες αυτού του βραβείου περιλαμβάνουν την Anita Hill, η οποία κατέθεσε στο Κογκρέσο το 1991 σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση από τον Clarence Thomas και τους ακτιβιστές μαθητές του Λυκείου Marjory, οι οποίοι ηγήθηκαν ενός εθνικού κινήματος για μεταρρύθμιση στις πολιτικές των όπλων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα