Unicef: Το 97% των ορφανών του Έμπολα έχουν βρει οικογένεια

default image

Τι αναφέρει η Unicef για τα παιδιά που έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς τους από τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική

To 97% των παιδιών που έχουν χάσει τον έναν ή και τους 2 γονείς τους λόγω της επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική έχουν ενταχθεί σε μία οικογένεια, έπειτα από μία περίοδο απομόνωσης εξαιτίας του στιγματισμού που αντιμετώπιζαν, ανακοίνωσε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef).

Από τα περίπου 13.000 ορφανά παιδιά που έχουν χάσει τουλάχιστον τον έναν τους γονέα στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, στα οποία προστίθεται ένας αριθμός περίπου 4.000 παιδιών που έχασαν τον ενήλικα που τα μεγάλωνε, σύμφωνα με τη Unicef, την φροντίδα της συντριπτικής πλειονότητας έχει αναλάβει το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον, όπως συμβαίνει συχνά στις αφρικανικές κοινωνίες.

«Αφού ξεπέρασαν τους φόβους τους και τις αρχικές τους προκαταλήψεις σχετικά με τον Έμπολα, οι οικογένειες έχουν παράσχει απίστευτη υποστήριξη, προσφέροντας φροντίδα και προστασία στα παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους» επισήμανε με ικανοποίηση ο περιφερειακός διευθυντής της Unicef, Μανουέλ Φοντέν, σε ένα δελτίο τύπου.

Όταν η επιδημία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, το φθινόπωρο, η Unicef υποστήριζε ότι η τρομαχτική αυτή επιδημία με τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, ως τότε άγνωστη στη Δυτική Αφρική, δεν θα κατέστρεφε την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται στις παραδοσιακές οικογενειακές δομές, όπως ακριβώς ο ιός HIV δεν είχε τέτοιο αποτέλεσμα.

«Ο αριθμός των παιδιών που έχαναν την ζωή τους αυξανόταν» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο περιφερειακός διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης για την προστασία των παιδιών, ο Άντριου Μπρουκς, κι υπογράμμισε ότι εκείνη την εποχή «ήταν απόλυτα πραγματικός ο φόβος» χιλιάδες παιδιά να εγκαταλειφθούν.

Έκτοτε η επιδημία επιβραδύνθηκε στις 3 χώρες που επλήγησαν περισσότερο, αν και τα στατιστικά στοιχεία για το μήνα Ιανουάριο καταδεικνύουν για πρώτη φορά από τις αρχές του 2015 αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

«Οι εταίροι μας μου έχουν επαναλάβει ότι τα τελευταία χιλιόμετρα στον αγώνα κατά του Έμπολα θα είναι τα δυσκολότερα» επισήμανε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο επιχειρησιακός διευθυντής του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των ΗΕ, Τζον Γκινγκ.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί «εξακολουθούν και υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα που δεν έχουμε καταγράψει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα