Β. Κορέα: Αλλάζει την ώρα σε ένδειξη καλής θέλησης

Ο βορειοκορεάτης και ο νοτιοκορεάτης ηγέτης σε μια χειραψία που περνάει στην ιστορία
Ο βορειοκορεάτης και ο νοτιοκορεάτης ηγέτης σε μια χειραψία που περνάει στην ιστορία AP

Τριάντα λεπτά μπροστά θα μετακινήσουν τους δείκτες οι βορειοκορεάτες ανατρέποντας το μέτρο που είχε εισηχθεί το 2015

Η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει τα ρολόγια της κατά 30 λεπτά για να επιστρέψει στην ίδια τοπική ώρα με τη Νότια Κορέα, σε μια κίνηση καλής θέλησης μετά τη διακορεατική σύνοδο, ανακοίνωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, επιβεβαιώνοντας τη σχετική ανακοίνωση της Σεούλ.

Οι δύο Κορέες δεν έχουν την ίδια ώρα από το 2015, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι η επίσημη ώρα της χώρας θα είναι τριάντα λεπτά πίσω από αυτή της Νότιας Κορέας.

Τότε η Πιονγκγιάνγκ είχε δικαιολογήσει την απόφασή της επισημαίνοντας ότι είχε στόχο να τερματίσει το μέτρο που είχε επιβληθεί πριν περισσότερο από έναν αιώνα από τους Ιάπωνες αποικιοκράτες και να σηματοδοτήσει την 70η επέτειο από την απελευθέρωση της Κορέας από τον ζυγό του Τόκυο.

Όμως στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε- Ιν την Παρασκευή ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν δεσμεύθηκε να επαναφέρει τη χώρα του στην ίδια ώρα με τη Σεούλ, μετέδωσε το KCNA.

Με αυτό τον τρόπο το πρακτορείο επιβεβαίωσε τη χθεσινή ανακοίνωση της προεδρίας της Νότιας Κορέας, η οποία είχε επισημάνει ότι ο Κιμ ανακοίνωσε αυτή την κίνηση καλής θέλησης στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Ο Κιμ είχε δηλώσει ότι του φάνηκε "σπαρακτικό" που στη διάρκεια της συνόδου είδε δύο επιτοίχια ρολόγια με δύο διαφορετικές ώρες, αυτή της Σεούλ και αυτή της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τότε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε εκφράσει "την αποφασιστικότητά του να ενοποιηθούν οι τοπικές ώρες".

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Κιμ ο Γιουν Γιάνγκ- Τσαν, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας, χαιρέτισε "το συμβολικό μέτρο" που σηματοδοτεί την επιθυμία βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βόρεια Κορέα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βόρεια - Νότια Κορέα: Κοινός στόχος μια χερσόνησος "ελεύθερη από πυρηνικά"

Κορέα: Ο πόλεμος που κράτησε 65 χρόνια και η ελληνική εμπλοκή

Στη Βόρεια Κορέα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας

SHARE:

24Media Network