Β. Κορέα: Φόβους για μεγάλη επισιτιστική κρίση προκαλεί ο καύσωνας

Β. Κορέα: Φόβους για μεγάλη επισιτιστική κρίση προκαλεί ο καύσωνας
Τα αγάλματα των Κιμ Ιλ Σουνκ και Κιμ Γιονγκ Ιλ στον λόφο Μουνσού στην Πιονγιανγκ AP

Οι σημαντικές ζημιές στο ρύζι το καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών αυξάνουν τους φόβους για μία ευρείας κλίμακας επισιτιστική κρίση στην απομονωμένη χώρα.

Σημαντικές ζημιές στο ρύζι το καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες έχει προκαλέσει το κύμα καύσωνα που πλήττει την Βόρεια Κορέα, με την  Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, να κάνει λόγο για “πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις”.

Σύμφωνα με το μεγαλύτερο παγκοσμίως δίκτυο αρωγής, υπάρχει κίνδυνος για “μεγάλου εύρους επισιτιστική κρίση”, κατάσταση που επιδεινώνεται από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβάλλονται στη χώρα, στην οποία δεν έχουν σημειωθεί βροχοπτώσεις από τις αρχές Ιουλίου, ενώ η θερμοκρασία είναι κατά μέσο όρο 39 βαθμοί Κελσίου.

Ο πληθυσμός της χώρας, που φτάνει τα 25 εκατομμύρια, είναι ήδη ευάλωτος και υπάρχουν φόβοι ότι ο ήδη διαδεομένος μεταξύ των παιδιών υποσιτισμός, ίσως επιδεινωθεί.

“Δεν θεωρείται ακόμη ξηρασία, όμως το ρύζι, το καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες ήδη μαραίνονται στα χωράφια, κάτι που ίσως έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τους πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας”, επεσήμανε ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Πιονγιανγκ, Τζόσεφ Μούγιαμποϊτ. “Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε η κατάσταση αυτή να εξελιχθεί σε ευρεία κρίση διατροφικής ανασφάλειας. Γνωρίζουμε ότι προηγούμενες περιπτώσεις ξηρασίας διατάραξαν την παροχή τροφίμων και προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα υγείας και υποσιτισμό στη χώρα”, πρόσθεσε.

Η Διεθνής Ομοσπονδία βοηθά τον Ερυθρό Σταυρό της Βόρειας Κορέα να στηρίξει 13.700 ανθρώπους που θεωρούνται πιο ευάλωτοι. Επίσης έχει αναπτύξει ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και έχει στείλει 20 αντλίες νερού για να ποτίζουν τις καλλιέργειες στις περιοχές που πλήττονται κυρίως από την ξηρασία.

Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα τον Μάιο για να εξετάσει τρόπους να ενισχυθεί η διανομή τροφίμων σε γυναίκες και παιδιά που πεινούν.

Περίπου το 70% των Βορειοκορεατών ζουν σε κατάσταση “διατροφικής ανασφάλειας”, κάτι που σημαίνει ότι καταβάλλουν προσπάθειες να αποφύγουν τον λιμό. Ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των πέντε ετών πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό, είχε επισημάνει τότε το WFP.

Η ξηρασία που σημειώθηκε στη χώρα το 2015 επιδείνωσε την κατάσταση, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Βόρεια Κορέα επλήγη από λιμό εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα