Β. Μακεδονία: Παραιτείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, έρχεται ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός

Διαβάζεται σε 2'
Β. Μακεδονία: Παραιτείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, έρχεται ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός
O Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι AP

Σε διαδικασία βουλευτικών εκλογών μπαίνει η Βόρεια Μακεδονία μετά την παραίτηση του Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι θα υποβάλει την παραίτησή του, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος την Τρίτη. Με την παραίτηση του πρωθυπουργού παραιτείται σύσσωμη η κυβέρνηση της χώρας.

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα έχει οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση στη χώρα.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΡΤ, η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την εκλογική νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο έως την Κυριακή 28 Ιανουαρίου θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας.

Βάσει μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της οποίας ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, η χώρα θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες.

Το DUI πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του αλβανικού αυτού κόμματος, Ταλάτ Τζαφέρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα