Βαγδάτη: Ρουκέτες στην Πράσινη Ζώνη, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Βαγδάτη: Ρουκέτες στην Πράσινη Ζώνη, κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ
Ιρακινοί στρατιώτες έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ, Αρχείο AP

Σειρήνες ήχησαν στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών προς την περιοχή όπου βρίσκεται και η αμερικανική πρεσβεία. Ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ δήλωσε νωρίτερα πως η κρίση που βιώνει το Ιράκ τελείωσε.

Δύο ρουκέτες έπληξαν σήμερα το βράδυ την Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, την αυστηρά φυλασσόμενη και οχυρωμένη περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ άλλων η αμερικανική πρεσβεία, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Όπως ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός, δεν υπάρχουν θύματα.

“Δύο ρουκέτες Κατιούσα έπεσαν εντός της Πράσινης Ζώνης χωρίς να προκληθούν θύματα. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες”, υπογράμμισε ο ιρακινός στρατός στην ανακοίνωσή του.

Ιρακινές αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως οι ρουκέτες προκάλεσαν φωτιά μέσα στην Πράσινη Ζώνη και τουλάχιστον μία από τις ρουκέτες έπεσε 100 μέτρα μακριά από την αμερικανική πρεσβεία.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στην ίδια περιοχή μετά τη δολοφονία του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή πριν από πέντε μέρες στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Το νέο χτύπημα ήρθε λίγες μόνο ώρες από το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ που τοποθετήθηκε εκτενώς για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να δικαιολογήσει την εξόντωση του στρατηγού Σουλεϊμανί, κάνοντας επίδειξη δύναμης μιλώντας για τον στρατό των ΗΠΑ.

Ιράκ – Ηγέτης Σιιτών: Η κρίση τελείωσε, σταματήστε τις επιθέσεις

Ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ δήλωσε νωρίτερα πως η κρίση που βιώνει το Ιράκ τελείωσε, έπειτα από την κλιμάκωση της ρητορικής και από το Ιράν και από τις ΗΠΑ σε συνέχεια της δολοφονίας του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί και κάλεσε τις ομάδες πολιτοφυλακών να μην εξαπολύσουν επιθέσεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ισχυρός και δημοφιλής θρησκευτικός ηγέτης τόνισε πως μια νέα ισχυρή ιρακινή κυβέρνηση, ικανή να προστατέψει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, θα πρέπει να σχηματιστεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, υποδηλώνοντας πρόωρες εκλογές.

Εντούτοις σημείωσε πως οι Ιρακινοί θα πρέπει να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν την απομάκρυνση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

«Καλώ τις ιρακινές παρατάξεις να είναι προσεκτικές, υπομονετικές, να μην λαμβάνουν στρατιωτικές δράσεις και να σωπάσουν εξτρεμιστικές φωνές… έως ότου όλοι οι πολιτικοί, κοινοβουλευτικοί και διεθνείς μέθοδοι έχουν εξαντληθεί», επισήμανε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα