Βαριά ποινή για τον αξιωματικό των "καρτέλ"

Βαριά ποινή για τον αξιωματικό των "καρτέλ"

Πρώτη καταδίκη αξιωματικού στο Μεξικό για σχέσεις με τα καρτέλ ναρκωτικών. Προειδοποιούσε για επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας

Ένας πρώην αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων του Μεξικού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για την παροχή βοήθειας στα καρτέλ των ναρκωτικών.

Ο Ρεϊμούντο Μοράλες, υπολοχαγός του πεζικού, συνελήφθη πριν από δύο χρόνια και κρίθηκε ένοχος στην δίκη του στην οποία κατηγορήθηκε ότι διαβίβαζε πληροφορίες στα καρτέλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, ο Μοράλες και αρκετοί συνάδελφοί του προειδοποιούσαν για επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας το ισχυρό καρτέλ Σιναλόα, του οποίου ηγείται ο Χοακίν "Ελ Τσάπο" ("Κοντούλης") Γκουσμάν, ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στο Μεξικό.

Ο στρατιωτικός υπηρετούσε στην πόλη Μασατλάν στην πολιτεία Σιναλόα, στο βορειοδυτικό Μεξικό, πριν από τη σύλληψή του τον Ιούνιο του 2009.

Η κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλδερόν λέει ότι είναι αποφασισμένη να πατάξει την διαφθορά στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Ωστόσο ελάχιστοι αξιωματούχοι έχουν καταδικαστεί ως σήμερα, αν και νωρίτερα αυτό τον μήνα 14 στρατιωτικοί καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης διότι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας οικογένειας το 2007.

Πάνω από 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό αφότου ο Καλδερόν κήρυξε το λεγόμενο πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών, αναθέτοντας στις ένοπλες δυνάμεις αστυνομικό ρόλο.

SHARE:

24Media Network