Βαρώσια: Ο Τατάρ απορρίπτει το κάλεσμα του ΟΗΕ- Στις 8 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες στα Κατεχόμενα

Βαρώσια: Ο Τατάρ απορρίπτει το κάλεσμα του ΟΗΕ- Στις 8 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες στα Κατεχόμενα
Ο Ερσίν Τατάρ AP Photo/Nedim Enginsoy

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερσίν Τατάρ ζητώντας από τον ΟΗΕ να αναθεωρήσει. Ανοίγουν το πρωί οι κάλπες. Ποια η διαδικασία.

Την επίσημη θέση και αντίδραση της Άγκυρας στη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέσω της οποίας ζητά την ανάκληση της απόφασης για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, ακολούθησε και ο Ερσίν Τατάρ.

Όπως μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του Μπαϊράκ, ο λεγόμενος “πρωθυπουργός” και υποψήφιος “πρόεδρος” αντέδρασε στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας από τον ΟΗΕ να αναθεωρήσει και να δει από άλλη ματιά τα δεδομένα.

“Αυτό που αναμένω από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να δει τις πραγματικότητας στην Κύπρο”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως “δεν χρειάζεται να με εγκρίνει κάποιος. Θέλουμε έναν περήφανο λαό Τουρκοκυπρίων”, για να επιτεθεί και κατά του Ακιντζί λέγοντας πως “τα λόγια του δεν είχαν κανένα όφελος. Λέει πως απειλήθηκε”.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές Αρχές για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις “προεδρικές εκλογές”.

Σύμφωνα με την Ahval, ο Ακιντζί ανέφερε ότι “υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην συμμετάσχω στις “εκλογές”.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της λεγόμενης τουρκικής “πρεσβείας” στα κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ακιντζί είναι εκτός πραγματικότητας.

Ανοίγουν οι κάλπες το πρωί

Το νέο ηγέτη τους εκλέγουν οι Τουρκοκύπριοι αύριο Κυριακή 11/10/2020. Οι κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00. Ανά επαρχία, στη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858.

Οι αναλυτές αναφέρονται στους έξι συνολικά υποψηφίους, ωστόσο εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στον κομματικό υποψήφιο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας και τον ανεξάρτητο υποψήφιο και νυν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Για την τελική εκλογή ηγέτη απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση που μεταξύ των υποψηφίων «προέδρων» δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει β’ γύρος την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς της Αμμοχώστου, όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες, σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία, σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας, στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων και ζητεί την ανάκληση αυτής της ενέργειας και την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, βασισμένη στη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις πλευρές στο νησί και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο εποικοδομητικά και με τη μορφή του κατ’επείγοντως, μετά την «εκλογική» διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς τον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκύπριων ηγετών στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019. Το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει δεσμευμένο στο θέμα”.

Οργή της Τουρκίας και ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων, αναφέρει με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επικρίνοντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαρωσίων κατά τη Σύνοδο του στις 9 Οκτωβρίου 2020 και σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο δημοσίευσε δήλωση της Προεδρίας”.

“Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την δήλωση της τδβκ σχετικά με το ζήτημα. Η απόφαση των τουρκοκυπριακών αρχών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι έδαφος της τδβκ δεν ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει θυματοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή” αναφέρεται.

“Επομένως ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της ε/κ διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Καταλήγει λέγοντας ότι “η υπεράσπιση του στάτους κβο δεν θα ωφελήσει ούτε τις δυο κοινότητες που είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού της Κύπρου ούτε και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα