Βαρουφάκης: Ο Έλληνας που αλλάζει το παιχνίδι στην Ευρώπη

default image

Αφιέρωμα στον Έλληνα υπουργό δημοσιεύει καναδικό περιοδικό ποικίλης ύλης που κάνει λόγο για έναν άνθρωπο ικανό να αλλάξει το παιχνίδι εντός της Ευρώπης

Υπό τον τίτλο «Ο άνθρωπος της Ελλάδας που αλλάζει το παιχνίδι» και πλάγιο «Ο νέος επαναστάτης υπουργός οικονομικών της χώρας έχει ένα μήνυμα για την υπόλοιπη Ευρώπη: Μην παίζετε μαζί μας», το μεγάλης κυκλοφορίας καναδικό περιοδικό ποικίλης ύλης «Maclean’s» «φιλοξενεί» ολοσέλιδη παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, από τη δημοσιογράφο Leah McLaren.

Ο τίτλος (Greece’s game-changer) αποτελεί λογοπαίγνιο, λόγω της ενασχόλησης του κ. Βαρουφάκη με τη θεωρία των παιγνίων υπό την ιδιότητά του ως καθηγητή, και φυσικά λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προσπαθεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για την Ελλάδα.

Το πρόσωπο μιας τολμηρής αποστολής

Περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση της Ελλάδας μετά από έξι χρόνια κρίσης, η Καναδή δημοσιογράφος τονίζει πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι το πρόσωπο της τολμηρής αποστολής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να σώσει τη χώρα. “Αντί να ακολουθήσει την παραδοσιακή οδό, επαιτώντας (χρησιμοποιεί την έκφραση με το καπέλο στο χέρι) στις συναντήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ, ο Βαρουφάκης έκανε περιοδεία σε όλη την Ευρώπη συναντώντας ξεχωριστά του υπουργούς Οικονομικών. Και μπορεί να μην πέτυχε πολλά σε άμεσο χρόνο, άλλαξε παρόλα αυτά θεαματικά τις ευρωπαϊκές προσδοκίες για το πως πρέπει να είναι ένας υπουργός Οικονομικών”. Αναφέρθηκε στην μακρά του διαμονή στην Αγγλία, τις ακαδημαϊκές του σπουδές και τη θέση του σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και τόνισε πως μπορεί ο Βρετανός ομόλογός του να μην δεσμεύτηκε σε κάτι συγκεκριμένο, τόνισε όμως πως πιθανή ρήξη με την Ελλάδα θα αποτελούσε “απειλή για την παγκόσμια οικονομία”.

Η αριστερή διανόηση της αντίστασης

“Όσο και να φαίνεται επαναστάτης ο Βαρουφάκης στη διεθνή σκηνή, μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ταιριάζει απόλυτα. Περισσότεροι από τους υπουργούς στον κύκλο του Αλέξη Τσίπρα, είναι ακαδημαϊκοί καριέρας και λίγοι φορούν γραβάτες. Συνήθως φορούν γκρίζα παντελόνια και ανοιχτά πουκάμισα. Το κόμμα τους δεν είναι το κλασικό φιλελεύθερο κόμμα, αλλά κάποιο που έχει ρίζες στη βαθιά αριστερή διανόηση της αντίστασης” σημειώνει το άρθρο.

“Μία από τις μεγαλύτερες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει δωρεάν ρεύμα σε 300.000 οικογένειες, που ζουν κάτω από το όριο τη φτώχειας, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε πτώχευση. Το κόμμα ελπίζει να αντλήσει χρήματα μέσω ενός σκληρού φορολογικού συστήματος, αλλά και από τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Στην πρώτη του επίσημη πράξη, ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας απότισε φόρο τιμής σε μνημείο, όπου βρίσκονται θαμμένοι Έλληνες κομμουνιστές, που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί” αναφέρει η Καναδή δημοσιογράφος.

Η αιματηρή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία

Αναφερόμενη στο μπραντεφέρ της χώρας με το Βερολίνο, τονίζει πως οι ιστορία του Β΄Παγκοσμίου πολέμου έπεφτε βαριά πάνω από τη συνάντηση του, με τον Β. Σόιμπλε, τονίζοντας πως ο τελευταίος δεν έμοιαζε να απολαμβάνει τη συντροφιά του Έλληνα υπουργού όσο άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Η αρθρογράφος αναφέρθηκε στην αμετακίνητη θέση της Γερμανίας, παρά τις προσπάθειες της Ελλάδας και περιέγραψε την απλή και ξεκάθαρη στρατηγική του κ. Βαρουφάκη. “Η Ελλάδα δεν είναι απλά έτοιμη να πληρώσει τα χρήματα που χρωστά στην παρούσα φάση και προετοιμάζεται να επιλέξει ακόμη και την μη αποπληρωμή αυτών των χρεών, αν είναι απαραίτητο” σημειώνει η Καναδή, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν σκοπεύει να εκβιάσει και να συγκρουστεί.

Το δημοσίευμα αποτελεί παρουσίαση των πρώτων επαφών του κ. Βαρουφάκη, αλλά και των εντυπώσεων της δημοσιογράφου η οποία, μεταξύ άλλων, σχολιάζει ότι μπορεί η εμφάνισή του να μη συνάδει με την παραδοσιακή εμφάνιση των πολιτικών, ή των οικονομολόγων, αλλά είναι σε αρμονία με το «διανοουμενίστικο προφίλ» του πανεπιστημιακού του υπόβαθρου και γενικότερα της κυβέρνησης Τσίπρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Πηγή φωτογραφίας sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα