Βασιλιάς Κάρολος: Η στιγμή της στέψης – Η ιστορία του στέμματος του Αγίου Εδουάρδου

Βασιλιάς Κάρολος: Η στιγμή της στέψης – Η ιστορία του στέμματος του Αγίου Εδουάρδου
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' 2023 Jonathan Brady/Pool Photo via AP

Το St. Edward’s Crown που χρησιμοποιείται από το 1661 μόνο για την στέψη αξίζει κάτι παραπάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ και έχει την πιο ιδιαίτερη ιστορία.

Και επίσημα βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από σήμερα, Σάββατο (06/05) ο Κάρολος Γ’, καθώς πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ η στέψη του σε μια μεγαλοπρεπή και βαθιά θρησκευτική τελετή, παρουσία χιλιάδων υψηλών προσκεκλημένων.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα Καμίλα έφτασαν στη 1:00 (ώρα Ελλάδας) στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκίνησε αμέσως το τελετουργικό, το οποίο διηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι.

Μετά την αναγνώριση, τον όρκο, το χρίσμα και την ενθρόνιση, η στιγμή της κορύφωσης της τελετής ήταν η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄ με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου (St. Edward’s Crown), το χρυσό στέμμα 22 καρατίων, το οποίο κατασκευάστηκε για τον Κάρολο Β’ το 1661, μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας τον προηγούμενο χρόνο. Ο μεσαιωνικός προκάτοχός του, του οποίου το στέμμα λιώθηκε το 1649, πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον Άγγλο βασιλιά του 11ου αιώνα, τον Εδουάρδο τον Ομολογητή.

Η στιγμή της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’

Δεν αποτελεί ακριβές αντίγραφο του προηγούμενου σχεδίου, αλλά ακολουθεί το πρωτότυπο, καθώς διαθέτει τέσσερις χιαστούς σταυρούς, τέσσερις κρίνους και δύο αψίδες. Κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσό, κοσμείται με 444 πολύτιμους λίθους – μεταξύ των οποίων ρουμπίνια, αμέθυστοι, ζαφείρια και άλλοι πολύτιμοι λίθοι – και είναι εφοδιασμένο με ένα μωβ βελούδινο καπέλο και ζώνη ερμίνας. Ιστορικά, υποτίθεται ότι θα παρέμενε στο αββαείο του Ουέστμινστερ, οπότε δημιουργήθηκε ένα δεύτερο στέμμα για τον ηγεμόνα που θα φορούσε εκτός του αβαείου.

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρησιμοποιήθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' 2023 Phil Noble/Pool Photo via AP

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρησιμοποιήθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' 2023 AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool

Αυτό το δεύτερο στέμμα είναι το Αυτοκρατορικό Κρατικό Στέμμα, το οποίο πολλοί θα γνωρίζουν καλύτερα, καθώς χρησιμοποιείται συχνά σε τελετουργικές περιστάσεις, όπως το άνοιγμα της Βουλής. Διαθέτει 2.868 εκθαμβωτικά διαμάντια, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου Cullinan II. Κατασκευάστηκε το 1937 και είναι σχεδόν αντίγραφο του προηγούμενου αυτοκρατορικού κρατικού στέμματος της βασίλισσας Βικτωρίας. Οι αψίδες στο σχέδιό του είχαν σκοπό να καταδείξουν ότι η Αγγλία δεν υπόκειται σε καμία άλλη γήινη δύναμη.

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρησιμοποιήθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' 2023 Ben Birchall/Pool via AP

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρησιμοποιήθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' 2023 AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρησιμοποιήθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' 2023 Yui Mok, Pool via AP

Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρησιμοποιήθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' 2023 Yui Mok, Pool via AP

Τι είναι η στέψη;

Η ενθρόνιση του Καρόλου πραγματοποιήθηκε όταν πέθανε η βασίλισσα. Ήταν, όπως αναμενόταν, μια πολύ δύσκολη περίοδος, όταν το έθνος συγκεντρώθηκε για να αποχαιρετήσει τον μακροβιότερο ηγεμόνα του. Οκτώ μήνες μετά, η στέψη θα είναι πολύ διαφορετική. Πρόκειται για μια στιγμή δημόσιου εορτασμού του νέου βασιλιά. Θα είναι ένα μεγάλο θέαμα στο οποίο θα παρευρεθούν αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο και θα το παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Η λέξη “στέψη” προέρχεται από τη λατινική λέξη “corona” που σημαίνει στέμμα. Όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από την κυριολεκτική τοποθέτηση του στέμματος στο κεφάλι του ηγεμόνα. Είναι μια συμβολική συνάντηση της μοναρχίας, της εκκλησίας και του κράτους για μια θρησκευτική τελετή κατά την οποία ο μονάρχης δίνει όρκους τόσο στον Θεό όσο και στην πατρίδα.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι “θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του στις μακρόχρονες παραδόσεις και το μεγαλοπρεπές θέαμα”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα