Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο του διάγγελμα στον βρετανικό λαό – “Θα σας υπηρετήσω με ακλόνητη αφοσίωση όπως η Ελισάβετ”

Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο του διάγγελμα στον βρετανικό λαό – “Θα σας υπηρετήσω με ακλόνητη αφοσίωση όπως η Ελισάβετ”
Το διάγγελμα του Βασιλιά Καρόλου Yui Mok/Pool Photo/AP

Με βαθιά συγκίνηση για την απώλεια της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ απευθύνθηκε ο νέος Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας Κάρολος Γ', ο οποίος δεσμεύτηκε να τον υπηρετήσει "με πίστη, σεβασμό και αγάπη".

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον λαό της της Μεγάλης Βρετανίας με τηλεοπτικό διάγγελμα, όπου εμφανίστηκε συγκινημένος για την απώλεια της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Στο πρώτο του μήνυμα προς τον βρετανικό λαό, ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για την εκλιπούσα Ελισάβετ Β’, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του. Τόνισε πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και για όλη τη βασιλική οικογένεια.

Ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Ουίλιαμ, θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου.

Παράλληλα, η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

“Έχουμε τεράστιο χρέος απέναντι στη Βασίλισσα Ελισάβετ”

Αρχικά, όπως ήταν αναμενόμενο, τίμησε τη μνήμη της μητέρα του, λέγοντας: “Σας μιλάω σήμερα με συναισθήματα βαθιάς λύπης. Σε όλη της τη ζωή, η Βασίλισσα, η αγαπημένη μου μητέρα, ήταν έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου.

Της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που θα είχε οποιαδήποτε οικογένεια στη μητέρα της, για την αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση και το παράδειγμά της.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μία καλή ζωή, μία υπόσχεση που ήταν γραφτό να κρατηθεί και η οποία θρηνείται πιο βαθιά μετά τον θάνατό της.

Θυσιάστηκε για να το καθήκον της. Η αφοσίωσή της και το πάθος της ως κυρίαρχη δεν αμφιταλαντεύτηκαν ποτέ σε περιόδους αλλαγής και προόδου, σε περιόδους χαράς και γιορτής ή σε περιόδους λύπης και απώλειας.

Όταν η Βασίλισσα ανέβηκε στο θρόνο, η Βρετανία και ο κόσμος εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τις στερήσεις και τα επακόλουθα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξακολουθούσαν να ζουν σύμφωνα με τις συμβάσεις των προηγούμενων εποχών

Μέσα από όλες τις αλλαγές και τις προκλήσεις, το έθνος μας και η ευρύτερη οικογένεια των Βασιλείων έχουν ευημερήσει και ακμάσει. Οι αξίες μας παρέμειναν και πρέπει να παραμείνουν σταθερές. Ο ρόλος και τα καθήκοντα της Μοναρχίας επίσης”.

“Δεσμεύομαι να σας υπηρετήσω για όσο ζω”

Εν συνεχεία, είπε: “Όπως έκανε η ίδια η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, έτσι κι εγώ δεσμεύομαι τώρα επίσημα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που ο Θεός θα μου χαρίσει, να τηρήσω τις συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας.

Όπου κι αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε όλο τον κόσμο και ανεξάρτητα από το υπόβαθρο και τις πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη, όπως σε όλη μου τη ζωή.

Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μπορώ πλέον να διαθέτω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο βαθιά. Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων. Αυτή είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η Βασιλική Σύζυγος”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα