Βελιγράδι: Το σοκαριστικό σκίτσο του ένοπλου μαθητή και το τηλεφώνημα στην αστυνομία

Βελιγράδι: Το σοκαριστικό σκίτσο του ένοπλου μαθητή και το τηλεφώνημα στην αστυνομία
Μαθητής άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Βελιγράδι AP Photo/Milos Miskov

"Βγαλμένο από βιντεοπαιχνίδι ή ταινία τρόμου" ήταν το σκίτσο που δημιούργησε ο 13χρονος ένοπλος για να σχεδιάσει τις δολοφονίες. Τριήμερο πένθος στη Σερβία.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από το μακελειό σε σχολείο στο Βελιγράδι, όταν 13χρονος άνοιξε πυρ και σκότωσε οκτώ μαθητές και τον φύλακα που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο.

Ανάμεσα στους νεκρούς μαθητές είναι επτά κορίτσια και ένα αγόρι, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω προβληματισμό σχετικά με τα κίνητρα του δράστη. Μια καθηγήτρια, τέσσερις μαθήτριες και δύο μαθητές που τραυματίστηκαν σοβαρά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Βελιγραδίου Βεσέλιν Μίλιτς. Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον ένοπλο μαθητή να είναι 14 ετών.

Ο 13χρονος Κόστα Κετσμάνοβιτς είχε προσχεδιάσει το έγκλημα για πάνω από έναν μήνα. Στο σπίτι του βρέθηκε ένας κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών και της καθηγήτριας της Ιστορίας που σχεδίαζε να σκοτώσει καθώς επίσης και ένα σκίτσο του σχολείου που είχε σχεδιάσει ο ίδιος.

Στο σκίτσο, σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, καθόρισε τους στόχους προτεραιότητας και τον τρόπο που θα έμπαινε στις τάξεις, με τον αριθμό των παιδιών που σχεδίαζε να σκοτώσει σε κάθε τάξη.

“Ο Σαμ δούλευε πάνω σε ένα σχέδιο εισόδου και εξόδου από το σχολείο, το οποίο βρέθηκε στο γραφείο του και έδινε προτεραιότητα στους στόχους. Το σκίτσο μοιάζει λίγο σαν βγαλμένο από βιντεοπαιχνίδι ή ταινία τρόμου, δείχνοντας ότι σχεδιάστηκε λεπτομερώς πώς ο ένοπλος θα εισέλθει σε κάθε τάξη και πώς θα σκοτώσει κάθε παιδί” είπε ο Μίλιτς.

Ο δράστης επέλεξε τη σημερινή ημερομηνία επειδή σήμερα η τάξη του, τη δεύτερη ώρα, είχε Ιστορία (σ.σ. φέρεται να είχε βάλει στο στόχαστρο την εν λόγω καθηγήτρια) και η αίθουσα όπου γινόταν το μάθημα βρισκόταν πολύ κοντά στην είσοδο.

Σε ψυχιατρική κλινική ο δράστης

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ο 13χρονος θα μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Ο Βούτσιτς συμπλήρωσε ότι η μητέρα και ο πατέρας του αγοριού συνελήφθησαν.

«Από αυτήν τη στιγμή, το αγόρι βρίσκεται σε ένα ειδικό μέρος και θα μεταφερθεί σε εξειδικευμένο τμήμα ψυχιατρικής κλινικής» δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος σε δημοσιογράφους.

Το χρονικό του αιματηρού περιστατικού

Ο διοικητής της αστυνομίας, περιγράφοντας την επίθεση, ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας. Αφού πυροβόλησε την καθηγήτρι,α άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του. Βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα αλλά προτού ανοίξει εκ νέου πυρ, επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, ο δράστης είχε στην κατοχή του δύο όπλα. Ο Μπράτισλαβ Γκάσιτς δήλωσε: “Ο γονέας είχε πολλά κομμάτια όπλων και τα κρατούσε κλειδωμένα. Το χρηματοκιβώτιο είχε έναν κωδικό. Προφανώς, το παιδί είχε τον κωδικό μόλις κατάφερε να πάρει στα χέρια του αυτά τα δύο όπλα. Και τρεις κορνίζες γεμάτες με 15 σφαίρες η καθεμία”.

Οι γονείς του 13χρονου συνελήφθησαν, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών ο πατέρας είχε πάει στο παρελθόν σε σκοπευτήριο με τον γιο του.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αστυνομίας περιέγραψε λεπτομερώς ότι το αγόρι είχε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών καθώς και ένα πιστόλι μικρού διαμετρήματος σε μια τσάντα, καθώς και τέσσερις βόμβες μολότοφ.

Ο δράστης της επίθεσης φοιτούσε στο ίδιο σχολείο με τους νεκρούς, πλέον, συμμαθητές του, στην 7η τάξη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συμμαθητών του, ήταν πολύ καλός μαθητής και δεν τους είχε απασχολήσει στο παρελθόν.

Η Σερβία κήρυξε τριήμερο πένθος ενώ όλα τα σχολεία στο Βελιγράδι δεν λειτούργησαν σήμερα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα