Βενεζουέλα: Άρση αμερικανικών κυρώσεων μετά τη συμφωνία για τις εκλογές

Διαβάζεται σε 2'
Βενεζουέλα: Άρση αμερικανικών κυρώσεων μετά τη συμφωνία για τις εκλογές
AP Photo/Matias Delacroix

Οι ΗΠΑ αίρουν κυρώσεις στη Βενεζουέλα έπειτα από συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις εκλογές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως αποφάσισε να προχωρήσει σε περιορισμένη χαλάρωση των κυρώσεων που επιβάλλει σε βάρος της Βενεζουέλας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μια ημέρα νωρίτερα η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο και η αντιπολίτευση ενόψει της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών το 2024.

Ωστόσο η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε πως αναμένει «όλοι» οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης να μπορέσουν να πάρουν μέρος στη διαδικασία και πως αν δεν γίνει αυτό, ενδέχεται να πάρουν πίσω την απόφαση.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, ο υπουργός Εξωτερικών των Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως η Ουάσιγκτον γνωστοποίησε στην κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο ότι αναμένει να παρουσιαστεί ως τα τέλη του Νοεμβρίου «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ταχεία διαδικασία για την αποκατάσταση όλων των υποψηφίων» (η έμφαση στο πρωτότυπο).

«Όλοι όσοι θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία πρέπει να είναι σε θέση να το κάνουν», πρόσθεσε, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις πως θα διεξαχθούν δίκαιες και ανταγωνιστικές εκλογές.

Αξίωσε ακόμη την απελευθέρωση «όλων των άδικα κρατούμενων αμερικανών υπηκόων και των πολιτικών κρατουμένων» στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Η αναγγελία της χαλάρωσης των αμερικανικών κυρώσεων, στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου και του χρυσού, ακολουθεί την υπογραφή προχθές Τρίτη από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στα Μπαρμπάντος με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να οργανωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ωστόσο, η συμφωνία εξαιρεί υποψήφιους που έχει κριθεί πως δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν βάσει «της νομοθεσίας στη Βενεζουέλα».

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, το φαβορί της διαδικασίας της αντιπολίτευσης για την ανάδειξη την Κυριακή της ή του υποψηφίου της που θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Μαδούρο το 2024, είναι ανάμεσα στα στελέχη της που τυπικά δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το κορυφαίο αξίωμα.

Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν χθες Τετάρτη το βράδυ τόνισαν πως υπάρχει η «κατανόηση» στην Ουάσιγκτον πως το Καράκας δεσμεύτηκε να «ανοίξει τον δρόμο» ώστε να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι που έχουν αποκλειστεί για διάφορους νομικούς λόγους από τις εκλογές.

«Η μη τήρηση των όρων αυτής της συμφωνίας θα οδηγούσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τα μέτρα που έλαβαν», διεμήνυσε ο κ. Μπλίνκεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα