Βενεζουέλα: Ακύρωσε την απέλαση της πρέσβειρας της ΕΕ

Ο Νίκολας Μαδούρο.
Ο Νίκολας Μαδούρο. AP

Την τελευταία στιγμή η Βενεζουέλα ακύρωσε την απέλαση της πρέσβειρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας.

Η Βενεζουέλα ακύρωσε την απέλαση της πρέσβειρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας, αλλά αναμένει «χειρονομίες» σε αντάλλαγμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο βενεζουελάνος υπουργός Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάσα.

Η ΕΕ επέβαλε την Δευτέρα κυρώσεις σε βάρος ένδεκα βενεζουελανών αξιωματούχων που εμπλέκονται σε ενέργειες κατά της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, μεταξύ των οποίων ο Λουίς Παρά, ο οποίος επιχείρησε τον Μάιο να αντικαταστήσει τον Χουάν Γκουαϊδό στην προεδρία του κοινοβουλίου. Ο Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου 50 χώρες.

Αντιδρώντας την Δευτέρα, ο Μαδούρο ανακοίνωσε πως δίνει προθεσμία 72 ωρών στην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Καράκας, την Ιζαμπέλ Μπριχάντε Πεντρόσα, για να εγκαταλείψει τη χώρα. Μια μέρα μετά η ΕΕ κάλεσε τη Βενεζουέλα να αντιστρέψει την απόφασή της, προειδοποιώντας ότι ήταν έτοιμη να λάβει «μέτρα ανταπόδοσης» εναντίον του πρέσβη της Βενεζουέλας στην ΕΕ.

Η υπαναχώρηση είναι «μια χειρονομία» για «να μην περιπλέξει το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζουμε, ως εκ τούτου, ότι θα υπάρξουν επίσης χειρονομίες από την Ευρώπη για να έχουμε μια πολύ πιο αντικειμενική άποψη για τα γεγονότα στη χώρα» είπε ο Αρεάσα σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Telesur. Κάλεσε επίσης την Ευρώπη να «σταματήσει να ακολουθεί τη στρατηγική της Ουάσινγκτον για αλλαγή της κυβέρνησης με τη βία».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενεζουέλα, Ευρωπαϊκή Ένωση
SHARE:

24Media Network