Βερολίνο: Η Ευρώπη θα τηρήσει τη συμφωνία με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά

default image

Όσο η Τεχεράνη τηρεί την συμφωνία για τα πυρηνικά, θα την τηρεί και η Ευρώπη, δήλωσε ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χ. Μάας

«Όσο το Ιράν τηρεί την συμφωνία, θα κάνει το ίδιο και η Ευρώπη, ανεξαρτήτως της απόφασης των ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα, από κοινού με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θα επιδιώξουν τον διάλογο και με τις άλλες χώρες που υπογράφουν την συμφωνία, την Κίνα και την Ρωσία, σημείωσε ο κ. Μάας, μιλώντας στις εφημερίδες του Ομίλου «Funke» και τόνισε ότι «οι συνομιλίες των επόμενων εβδομάδων δεν θα είναι εύκολες, αλλά όσο υπάρχει η δυνατότητα να διατηρήσουμε αυτό το σημαντικό στοιχείο της διεθνούς τάξης για τον αφοπλισμό, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και την επαναφορά των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

“Ανακοινώνω σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη πυρηνική συμφωνία του Ιράν”, δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

“Σε λίγα λεπτά, θα υπογράψω ένα προεδρικό υπόμνημα για την έναρξη της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς. Θα επιβάλλουμε το ύψιστο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων”.

Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν όταν είναι έτοιμο, τονίζοντας ότι θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή του Ιράν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα