Βίντεο φρίκης: Ο τουρκικός στρατός γαζώνει Κούρδους αμάχους στο Τζίζρε

default image

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε βίντεο από την πολιορκημένη από τον τουρκικό στρατό κουρδική πόλη Τζίζρε στην νοτιοανατολική Τουρκία. Προσοχή, ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΠΛΑΝΑ (Vids)

Τον Ιούλιο του 2015 το κράτος του Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον τζιχαντιστών για λόγους εθνικής ασφάλειας, εντάσσοντας στους στόχους του και το PKK. Παρόλα αυτά, οι τουρκικές δυνάμεις εδώ και μήνες επιτίθενται εναντίον του κουρδικού πληθυσμού συνολικά, που ζει στην νοτιανατολική Τουρκία.

Βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα σε χωριά και πόλεις, όπως τα Ντιγιαρμπακίς, Τζίζρε, Σιλόπι, Ίντιλ της επαρχίας Σιρνάκ στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ ο στρατός έχει αποκλείσει και τις πόλεις Γιουκσέκοβα, Σεμντίνλι και Τσουκούρτζα. Στις παραπάνω περιοχές έχει διαταχθεί και απαγόρευση κυκλοφορίας τις τελευταίες ημέρες, ενώ σε συμπαράσταση των Κούρδων έχουν σπεύσει μέλη τουρκικών αριστερών κινημάτων και φοιτητές της χώρας.

Σήμερα, ήρθαν στη δημοσιότητα νέες εικόνες φρίκης από το αποκλεισμένο Τζίζρε. Στο πρώτο βίντεο εμφανίζονται πολίτες με υψωμένες λευκές σημαίες να βγαίνουν από τα σπίτια τους προκειμένου να περισυλλέξουν τους νεκρούς που κείτονται επί ημέρες στους δρόμους της πόλης. Τους τοποθετούν πάνω σε ένα καρότσι που το σπρώχνουν με τα χέρια.

Ένα άρμα μάχης στοχεύει προς το μέρος τους και ακούγονται πυροβολισμοί. Ορισμένοι από τους πολίτες πέφτουν τραυματισμένοι ή νεκροί στο έδαφος, ακούγονται άνθρωποι να φωνάζουν και να ζητούν βοήθεια. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε απάντηση των πυρών που δέχτηκαν από ενόπλους του ΡΚΚ. Στα βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν υπήρχαν ένοπλοι από την πλευρά των πολιτών με τις λευκές σημαίες. Κατά το το επεισόδιο έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, για τα οποία το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ήταν “τρομοκράτες”. Το βίντεο κατέγραψε ο εικονολήπτης του δικτύου IMC Ρεφίκ Τεκίν, o οποίος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Μαρντίν. Ο εικονολήπτης αναμένεται να συλληφθεί καθώς εκδόθηκε εναντίον του ένταλμα σύλληψης.

Προσοχή, τα παρακάτω βίντεο περιέχουν σκληρές εικόνες:

Σε ένα σπίτι εγκλωβίστηκε μια ομάδα 20 ατόμων που κατάφερε να διαφύγει αργότερα. Χρήστες των social media μετέδωσαν ότι οι εγκλωβισμένοι κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό αγνοώντας τα πυρά.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε τοπικό κεντρικό νοσοκομείο. Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Τουρκίας, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, με αφορμή την νέα εξέλιξη επισημάνει για μια ακόμη φορά την σοβαρότητα της όλης κατάστασης. Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είτε αποσιωπούν είτε επιλέγουν να υποβαθμίσουν την σημασία της νέας εξέλιξης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα αυτό τον μήνα, κατόπιν κυβερνητικών εντολών η τουρκική δικαιοσύνη άρχισε έρευνες εναντίον πολλών Κούρδων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των δύο ηγετών του HDP, του Σελαχατίν Ντεμίρτας και της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα πρέπει να αρθεί η κοινοβουλευτική ασυλία στα ηγετικά στελέχη του HDP για “εγκλήματα εναντίον της συνταγματικής τάξης”, διότι ζητούν αυτονομία για την κουρδική μειονότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα