Βίντεο: Η στιγμή του σεισμού στη Νέα Υόρκη από το Άγαλμα της Ελευθερίας

Διαβάζεται σε 3'
Η Νέα Υόρκη
Η Νέα Υόρκη Associated Press

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ αιφνιδιάστηκαν από τα 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την περιοχή.

Αναστάτωση συνεχίζει να επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τον σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε κτίρια σε περιοχές της βορειοανατολικής πλευράς. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή από τη Φιλαδέλφεια έως τη Νέα Υόρκη.

Επρόκειτο για τον τρίτο μεγαλύτερο σεισμς που καταγράφηκε στην περιοχή τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και τον ισχυρότερο στο Νιου Τζέρσεϊ εδώ και περισσότερα από 240 χρόνια.

Η σπάνια -για τα δεδομένα της περιοχής- δόνηση έγινε αισθητή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων, διαταράσσοντας σε ένα βαθμό την καθημερινότητά τους. Μάλιστα, υπήρξαν τουλάχιστον 11 μετασεισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 4 Ρίχτερ που σημειώθηκε σχεδόν 8 ώρες μετά τον αρχικό σεισμό.

Το ευτύχημα είναι πως οι Αρχές έχουν αναφέρει ελάχιστες ζημιές.

Τον σεισμό κατέγραψε κάμερα από το Άγαλμα της Ελευθερίας, που δείχνει τη γη να «τρέμει» για λίγα δευτερόλεπτα.

Καθυστερημένη η ενημέρωση των κατοίκων

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης άργησαν να ενημερώσουν τους κατοίκους για τον σεισμό.

Μια ειδοποίηση με ηχητικό μήνυμα εστάλη σε ορισμένους κατοίκους της Νέας Υόρκης στις 11:02 π.μ., σχεδόν 40 λεπτά μετά τον σεισμό.

Ο δήμαρχος έχει δεχθεί επικρίσεις στο παρελθόν για την καθυστερημένη ανταπόκρισή του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών και του καπνού από πυρκαγιές.

“Οι Νεοϋορκέζοι δεν είναι συνηθισμένοι σε σεισμούς”

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ αναφέρθηκε σε μια σειρά από συμβουλές για την ασφάλεια των πολιτών, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι στα βορειοανατολικά δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν σεισμούς.

“Εάν υπάρξει μετασεισμός, οι άνθρωποι καλούνται να πέσουν και να καλυφθούν και να κρατηθούν, να πέσουν στο πάτωμα, να καλύψουν το λαιμό τους και να κρατηθούν από κάτι που είναι ανθεκτικό“ είπε.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για κτίρια που να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, τόνισε, αλλά προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να είναι προσεκτικοί γύρω από κτίρια, ειδικά ψηλά κτίρια, αν υπάρξουν μετασεισμοί. “Εάν ακούσετε οποιουσδήποτε θορύβους, ασυνήθιστους, βγείτε από το σπίτι σας, βγείτε έξω” πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να επιθεωρήσουν τα σπίτια τους για ζημιές, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου όλων των τοίχων, των θυρών, των δαπέδων και των παραθύρων και της επιθεώρησης των γραμμών νερού και αερίου.

Σενάρια συνωμοσίας

Στο μεταξύ, ο σπάνιος σεισμός, τρεις ημέρες πριν από μια έκλειψη Ηλίου, ήταν αρκετός ώστε ορισμένοι Αμερικανοί να θεωρήσουν «κακό οιωνό» αυτήν τη συγκυρία.

«Ο Θεός στέλνει στην Αμερική ισχυρά σημάδια για να μας πει να μετανοήσουμε. Σεισμούς, εκλείψεις και πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν. Προσεύχομαι η χώρα μας να τα καταλάβει», έγραψε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υπέρμαχος θεωριών συνωμοσίας.

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ορισμένοι σημείωναν ότι το επίκεντρο του σεισμού των 4,8 βαθμών εντοπίστηκε όχι πολύ μακριά από λέσχη γκολφ που ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ, στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ.

Η ομάδα MeidasTouch, επιτροπή πολιτικής δράσης εναντίον του Τραμπ, ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ έναν χάρτη του Νιου Τζέρσεϊ στον οποίο απεικονίζεται η φιγούρα του Τζο Μπάιντεν με λέιζερ στα μάτια.

Φυσικά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χλεύασαν τους προφήτες καταστροφών. «Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι Νεοϋορκέζοι θα έπρεπε να περιμένουν σμήνη ακρίδων» δήλωσε η δημοσιογράφος Ρεμπέκα Λιούις, αναφερόμενη στις δέκα πληγές του Φαραώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα