Σεισμός στη Νέα Υόρκη – Αναστατώθηκαν οι κάτοικοι

Διαβάζεται σε 3'
Νέα Υόρκη (φωτογραφία αρχείου)
Νέα Υόρκη (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Νέα Υόρκη, με τους κατοίκους να ξαφνιάζονται, καθότι θεωρείται μια από τις λιγότερο σεισμογενείς περιοχές.

Σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη στις 10:23 (τοπική ώρα) της Παρασκευής (05/04), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Νιου Τζέρσεϊ, περίπου 50 μίλια δυτικά του Μανχάταν.

Νωρίτερα, είχαν δοθεί ορισμένες μετρήσεις ως 5,5 Ρίχτερ.

Σεισμός στη Νέα Υόρκη
Σεισμός στη Νέα Υόρκη U.S. Geological Survey/ AP

Αξίζει να σημειωθεί πως η Νέα Υόρκη είναι μια περιοχή χαμηλού κινδύνου για σεισμούς.

Μεγάλος σεισμός με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 και ήταν μεγέθους 5,9 Ρίχτερ.

Εκείνος που άφησε εφιαλτικές μνήμες, ήταν ο σεισμός της 23ης Αυγούστου 2011 που συγκλόνισε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη Γεωργία μέχρι τον Καναδά. Με μέγεθος 5,8 Ρίχτερ, ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε την Ανατολική Ακτή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το επίκεντρο ήταν στη Βιρτζίνια.

Στη Νέα Υόρκη, όμως, ελάχιστοι σεισμοί έχουν σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ ήταν πολύ μικρής έντασης.

Καθότι η περιοχή δεν είναι καθόλου σεισμογενής, οι κάτοικοι ξαφνιάστηκαν και παραξενεύτηκαν από τον σεισμό, όπως φάνηκε και στις αντιδράσεις στο Twitter/X.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν κοινοποιήσει δημοσιεύσεις αναφέροντας διάφορες πόλεις όπου έγινε αισθητή η σεισμική δόνηση, όπως Νιου Τζέρσεϊ, Βιρτζίνια και Φιλαδέλφεια, Βοστώνη.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι ένιωσαν να τρέμει το έδαφος και τα κτίρια στα οποία βρίσκονταν, ενώ αισθάνθηκαν βουητό.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς ενημερώθηκε για τον σεισμό, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Φάμπιεν Λέβι, προσθέτοντας: “Αν και δεν έχουμε καμία αναφορά για μεγάλες ζημιές αυτή τη στιγμή, εξακολουθούμε να αξιολογούμε τις περιπτώσεις».

Στο κέντρο του Μανχάταν, ο συνηθισμένος θόρυβος της κυκλοφορίας έγινε πιο δυνατός καθώς οι οδηγοί κόρναραν στους δρόμους τη στιγμή του σεισμού.

Άνθρωποι στη Βαλτιμόρη, στη Φιλαδέλφεια, στο Κονέκτικατ και σε άλλες περιοχές της ανατολικής ακτής που δεν είναι συνηθισμένοι στους σεισμούς, ανέφεραν, επίσης, ότι αισθάνθηκαν το κούνημα του εδάφους.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul ανάρτησε στο X ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την πολιτεία. “Η ομάδα μου αξιολογεί τις επιπτώσεις και τυχόν ζημιές που μπορεί να έχουν συμβεί και θα ενημερώνουμε το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα