Βολιβία: Νέος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια

Βολιβία: Νέος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια
Γερουσιαστές, Βολιβία AP

Ο πρώην πρόεδρος Μοράλες, ο οποίος έχει καταφύγει στο Μεξικό, είχε απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή Φίλιπ Γκόλντμπεργκ το 2008.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας ονόμασε την Τρίτη νέο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, ένδεκα χρόνια μετά την αμοιβαία απέλαση των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Λα Πας και της Ουάσινγκτον εν μέσω μιας σοβαρής κρίσης στις σχέσεις των δύο κρατών, γνωστοποίησε η μεταβατική υπουργός Εξωτερικών Κάρεν Λονγκαρίτς.

«Η υπουργός [Εξωτερικών] Κάρεν Λονγκαρίτς ονόμασε νέο πρεσβευτή (…) στις ΗΠΑ τον Ουάλτερ Όσκαρ Σεράτε», αναφέρει ανάρτηση στον λογαριασμό της μεταβατικής επικεφαλής της βολιβιανής διπλωματίας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, συνταγμένη στο τρίτο πρόσωπο.

Ο διορισμός νέου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον υπόκειται πάντως στην έγκριση του βολιβιανού Κογκρέσου, όπου την πλειοψηφία των εδρών έχει το κόμμα του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS).

Ο Ουάλτερ Όσκαρ Σεράτε Κουέγιαρ διετέλεσε πρεσβευτής της Βολιβίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρώην πρόεδρος Μοράλες, που παραιτήθηκε τη 10η Νοεμβρίου, στο αποκορύφωμα της μετεκλογικής πολιτικής κρίσης, και προσέφυγε στο Μεξικό, που του έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, είχε απελάσει τον αμερικανό πρεσβευτή Φίλιπ Γκόλντμπεργκ το 2008.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος είχε κατηγορήσει τον Γκόλντμπεργκ πως υποστήριζε μυστικά τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και υποκινούσε τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει σε πέντε από τις εννέα περιφέρειες της χώρας, επιδιώκοντας τον «διχασμό» της Βολιβίας. Ο Γκόλντμπεργκ, είχε καταγγείλει τότε ο Έβο Μοράλες, έκανε συναντήσεις με περιφερειάρχες της αντιπολίτευσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας που είχαν «αυτονομιστικά» σχέδια.

Η Ουάσινγκτον είχε απελάσει σε αντίποινα τον βολιβιανό πρεσβευτή Γκουστάβο Γκουσμάν. Έκτοτε, οι δύο πρεσβείες διευθύνονταν από επιτετραμμένους.

Η απόφαση του Μοράλες είχε ωθήσει τον πολιτικό του σύμμαχο, τον εκλιπόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας (1999-2013) Ούγο Τσάβες, να απελάσει με τη σειρά του τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα Πάτρικ Ντάντι.

Η ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης έγινε πριν συμπληρωθούν δύο εβδομάδες αφότου η ως τότε γερουσιάστρια της δεξιάς Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την παραίτηση του Μοράλες θετική εξέλιξη για «τη δημοκρατία» στη Βολιβία και την περιοχή· αριστερές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική απεναντίας κατήγγειλαν ένα «πραξικόπημα», όπως και ο Μοράλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα