“Βόμβα” από TIME: “Η Google συνεργάζεται με το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ”

Διαβάζεται σε 2'
Ισραηλινές Δυνάμεις
Ισραηλινές Δυνάμεις Associated Press

Σε μία σοβαρή αποκάλυψη προχώρησε το περιοδικό Time, το οποίο έχει στη διάθεσή του έγγραφο που φέρεται να αποδεικνύει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Google στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Έγγραφο της Google στο οποίο, όπως ισχυρίζεται, αποδεικνύεται πως η Google συνεργάζεται με το το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, έχει στη διάθεσή το γνωστό περιοδικό TIME.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ, “ο τεχνολογικός γίγαντας συζήτησε την εμβάθυνση της συνεργασίας τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα”, ενώ σύμφωνα με το έγγραφο, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει τη δική του “ζώνη προσγείωσης” -δηλαδή ένα ασφαλές σημείο εισόδου= στο Google Cloud, που του δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

Το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) είναι η διάθεση υπολογιστικών πόρων μέσω διαδικτύου (π.χ. servers, apps κλπ), από κεντρικά συστήματα που βρίσκονται απομακρυσμένα από τον τελικό χρήστη, τα οποία τον εξυπηρετούν αυτοματοποιώντας διαδικασίες, παρέχοντας ευκολίες και ευελιξία σύνδεσης

Σύμφωνα με το άρθρο, το υπουργείο ζήτησε βοήθεια από την Google για να επεκτείνει την πρόσβασή του στο Google Cloud, επιδιώκοντας να επιτρέψει σε «πολλαπλές μονάδες» να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αυτοματισμού, σύμφωνα με έγγραφο στις 27 Μαρτίου 2024. “Η σύμβαση δείχνει ότι η Google χρεώνει το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για τη συμβουλευτική αυτή υπηρεσία”.

Όπως σημειώνει το TIME, η Google έδωσε στο υπουργείο έκπτωση 15% στην αρχική τιμή των αμοιβών παροχής συμβουλών ως αποτέλεσμα του “Nimbus”.

Το Project Nimbus είναι μια αμφιλεγόμενη συμφωνία υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και δύο εταιρειών τεχνολογίας: της Google και της Amazon. Αναφορές στον ισραηλινό Τύπο είχαν σημειώσει στο παρελθόν ότι η Google και η Amazon απαγορεύεται συμβατικά να εμποδίσουν συγκεκριμένα όπλα του ισραηλινού κράτους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους στο πλαίσιο του Project Nimbus. “Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η ύπαρξη σύμβασης που δείχνει ότι το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ είναι πελάτης του Google Cloud”, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Σε επαφή του περιοδικού με τη Google σχετικά με τη σύμβαση του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα