Βόρεια Μακεδονία: Η μεγάλη νίκη των Αλβανών

Βόρεια Μακεδονία: Η μεγάλη νίκη των Αλβανών
Ηλικιωμένος Αλβανός ψηφίζει στις εκλογές της Τετάρτης AP

Τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα ενίσχυσαν κατά πολύ την κοινοβουλευτική τους δύναμη στις εκλογές της Τετάρτης στη Βόρεια Μακεδονία.

Αν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής από τις βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία την Τετάρτη αυτός δεν είναι είναι ούτε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και ο συνασπισμός “Μπορούμε” ούτε φυσικά το VMRO.

Αμφότερα τα μεγάλα κόμματα της χώρας συγκέντρωσαν λιγότερες έδρες σε σχέση με το 2016 (το σοσιαλδημοκρατικό από 49 πήγε στις 46 και το VMRO από τις 51 στις 44). Πρακτικά μηδέν εις το πηλίκον.

Αντίθετα σαφέστατη άνοδο, τουλάχιστον στον αριθμό των εδρών, σημειώνουν τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα. Το μέχρι πρότινος κυβερνητικό DUI αύξησε τη δύναμη του στις 15 έδρες (από τις 10) ενώ η Συμμαχία για τους Αλβανούς εκτοξεύτηκε στις 12 έδρες από τις 3 (το BESA από την πλευρά του εντάχθηκε στο συνασπισμό του Ζάεφ).

Η εξέλιξη αυτή κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση της επόμενης ημέρας, κυρίως από τον Ζόραν Ζάεφ που θα κληθεί ως πρώτος, να σχηματίσει κυβέρνηση παίρνοντας τη σχετική εντολή.

Για την ακρίβεια ο Ζάεφ έχει δύο επιλογές: Η πρώτη είναι να επιλέξει ως κυβερνητικό σύμμαχο και πάλι το DUI (όπως έκανε και το 2016) με το οποίο αθροιστικά φτάνει τις 61 έδρες (από τις 120). Είναι, όπως αναφέρουν και οι πληροφορίες από τη Βόρεια Μακεδονία, το πιο πιθανό σενάριο.

Αν όμως ο Ζάεφ επιθυμεί να αλλάξει τακτική, οφείλει να συνασπιστεί με όλους τους υπόλοιπους. Την Συμμαχία για τους Αλβανούς (12 έδρες), το Λέβιτσα (2 έδρες) και το DPA (1 έδρα). Το σύνολο, μαζί με τις 46 του Ζάεφ, πάλι 61.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα