Βόρεια Μακεδονία: Οι πρόωρες εκλογές του Απριλίου και η προσήλωση στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ AP

"Η Βόρεια Μακεδονία δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από το να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ" ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της χώρας, Πενταρόφσκι μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κατά την οποία αποφασίστηκε οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν στις 12 Απριλίου.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία μετά το βέτο της Γαλλίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, καθώς η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής , μετά την έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες επτά κομμάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου).

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Το όνομα που κυκλοφορεί ευρέως στη χώρα ως το επικρατέστερο είναι αυτό του Όλιβερ Σπασόφσκι. Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Πενταρόφσκι: Καμία άλλη εναλλακτική πέραν της ΕΕ

"Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι η Β. Μακεδονία είναι κομμάτι της Ευρώπης και δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από το να είναι πλήρες μέρος της ΕΕ", τόνισε ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της σύσκεψης. Αφού έκανε αναδρομή στις δύο προηγούμενες φορές που το όνειρο για ένταξη στην ΕΕ "πάγωσε" (σ.σ. το 1991 και το 2008), ο Πενταρόφσκι σημείωσε ότι αυτή τη φορά η ΕΕ δεν "μπλόκαρε" τις διαδικασίες ένταξή της απλά τις ανέβαλε μέχρι την άνοιξη, όταν η Κροατία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Η ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι η προτεραιότητά μας. Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου» ανέφερε μέσω του Twitter ο Ζάεφ.

"Οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες μετά από ό,τι συνέβη στη χώρα" δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μικόφσκι, τονίζοντας ότι τώρα υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. Πρόσθεσε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί παραμένουν αφοσιωμένοι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την Β. Μακεδονία".

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού πολιτικού κόμματος στη Β. Μακεδονία, του DUI, Αλί Αχμέτι επεσήμανε: "Είναι σημαντικό οι εκλογές να είναι δίκαιες και δημοκρατικές" ενώ ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Αλβανικού Κόμματος, Μεντούχ Θάτσι σημείωσε: "Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία προς την ΕΕ".

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ομόφωνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι μολονότι τόσο η Β. Μακεδονία όσο και η Αλβανία έχουν το δικαίωμα να λάβουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών, ορισμένες χώρες μέλη δεν ήταν ακόμη έτοιμες για να το κάνουν.

Το Σάββατο ο Ζάεφ, ο οποίος είχε επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να οδηγήσει τη χώρα του στην ΕΕ, χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση των Βρυξελλών και πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τονίζοντας στο διάγγελμά του ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βόρεια Μακεδονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βόρεια Μακεδονία: Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Ο Ζάεφ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές

SHARE:

24Media Network