Βόρεια Μακεδονία: Ψάχνονται με το Σύνταγμα που δεν προβλέπει παραίτηση Πρωθυπουργού

Βόρεια Μακεδονία: Ψάχνονται με το Σύνταγμα που δεν προβλέπει παραίτηση Πρωθυπουργού
Ζόραν Ζάεφ AP Photo/Boris Grdanoski

Φύλλο και φτερό κάνουν οι καθηγητές το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας για να διαπιστώσουν τι ισχύει σε περίπτωση παραίτησης του Πρωθυπουργού.

Το κύριο ερώτημα που προκύπτει από τις εξελίξεις της Κυριακής στη Βόρεια Μακεδονία είναι το τι ακριβώς θα γίνει με την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια τι προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας για την περίπτωση της παραίτησης του Πρωθυπουργού.

Η απάντηση δεν μπορείνα είναι απολύτως σαφής για τον απλούστατο λόγο ότι για περιπτώσεις όπως και αυτή δεν υπάρχει ρητή συνταγματική πρόβλεψη.

Είναι θέμα που αναδεικνύεται τις τελευταίες ώρες από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας με αναλύσεις και δηλώσεις καθηγητών συνταγματικού δικαίου οι οποίοι βρίσκονται στη δύσκολη θέση να αναλύουν πιθανότητες και ενδεχόμενα.

Το σίγουρο είναι ότι το Σύνταγμα προβλέπει διάστημα 100 ημερών κατά το οποίο υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αλλά αυτό μπορεί να τεθεί σε ισχύ όταν υπάρξει σύσσωμη παραίτηση της κυβέρνησης.

Εγινε πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές άλλωστε, υπάρχει δηλαδή πρόσφατη εμπειρία.

Ο Ζόραν Ζάεφ πάντως φέρεται να αναζητά αντικαταστάτη για την Πρωθυπουργία έτσι ώστε να μην σπάσει ο κυβερνητικός συνασπισμός με το αλβανικό DUI και η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες. Σε μία τέτοια περίπτωση το VMRO με αέρα στα πανιά του από τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές θα έχει τον πρώτο λόγο…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version