Η κυβέρνηση τώρα επικαλείται τη συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάζεται σε 2'
Η κυβέρνηση τώρα επικαλείται τη συμφωνία των Πρεσπών
Eurokinissi

Στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, επιμένει τώρα η κυβέρνηση, καθώς στη Βόρεια Μακεδονία φαίνεται ότι θα επικρατήσει το VMRO

Τη συμφωνία των Πρεσπών που κατήγγειλε ως αξιωματική αντιπολίτευση και εφαρμόζει σιωπηρά ως κυβέρνηση, επικαλείται τώρα η Νέα Δημοκρατία.

Και αυτό καθώς στις δημοσκοπήσεις ενόψει και των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών στη γειτονική χώρα προηγείται το κόμμα VMRO, που δηλώνει ότι θα ακυρώσει την ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Και η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα επιμένει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τη σκοπιανή πλευρά σε περίπτωση εκλογικής νίκης του VMRO, ρωτήθηκε στο πλαίσιο του briefing (το οποίο σημειωτέον ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2018 είχε εκφράσει με σαφήνεια τη θέση του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης επίσης είχε καταστήσει σαφές ότι από τη στιγμή που θα ψηφιζόταν η συγκεκριμένη συμφωνία, οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να την τηρήσει.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε επίσης με νόημα ότι η συμφωνία των Πρεσπών από την ψήφιση τους αποτελεί συμφωνία του ελληνικού κράτους και ότι “πλέον δεσμεύει και τις δύο πλευρές”.

Διαμήνυσε λοιπόν στην ηγεσία του VMRO ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση” να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε επίσης ότι: “Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος που δεν υποχωρεί σε εθνικές θέσεις και όλα αυτά δεν αλλάζουν από μία ημέρα στην άλλη επειδή κάποιος το επιθυμεί”. Και κατέληξε: “Το μόνο σίγουρο ότι η χώρα μας έχει μία κυβέρνηση που δεν θα υποχωρήσει ούτε σε κάτι που έχει συμφωνηθεί ούτε σε θέμα κυριαρχιακών δικαιωμάτων”.

Πάντως ακόμη και να κερδίσει το VMRO τόσο τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία στις 24 Απριλίου όσο και τις βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαΐου, δεν είναι ουσιαστικά εφικτό να ζητήσει αναθεώρηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Πρακτικά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να αποκαλεί τη χώρα σκέτο “Μακεδονία”.

Ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την αλλαγή διαβατηρίων των κατοίκων της γειτονικής χώρας και όποιος δεν διαθέτει διαβατήριο με την ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”, δεν μπορεί ουσιαστικά να ταξιδέψει στο εξωτερικό και ειδικά στην ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα