Βόρεια Μακεδονία: Θορυβημένη η Τουρκία έστειλε τον Ακάρ στα Σκόπια

Βόρεια Μακεδονία: Θορυβημένη η Τουρκία έστειλε τον Ακάρ στα Σκόπια
Ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών ΕΔ, και νυν Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ AP

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έσπευσε στη γειτονική χώρα προωθώντας στρατιωτική προστασία και υποστήριξη, αλλά και αξιώνοντας μέτρα κατά των Γκιουλενιστών που ζουν εκεί.

“Είμαστε εδώ να κάνουμε οτιδήποτε για τον Μακεδονικό Στρατό, όπως και τον εκσυγχρονισμό του” ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που έσπευσε να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία μία ημέρα μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, δήλωσε πως, μέσω των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε για τον Μακεδονικό Στρατό όπως και τον εκσυγχρονισμό του. Μπροστά στον Τύπο επαναλαμβάνω πως είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί σας όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες».

 

Πάντως η κίνηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, να κλειδώσει τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας πριν την άφιξη Ακάρ, είναι μια σημαντική εξέλιξη, κυρίως διότι η πλευρά της γειτονικής χώρας είχε διαβεβαιώσει πως δεν επιθυμεί στο air policing την εμπλοκή της Τουρκίας ούτε σε διμερές επίπεδο, ούτε σε επίπεδο συμμαχίας.

Ο Τούρκος υπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ομόλογό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ζήτησε περισσότερη συνεργασία για την καταπολέμηση του δικτύου των Γκιουλεντιστών (FETO) στα Σκόπια. 

«Έχουμε τα ονόματα μερικών από τους επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των θεσμικών οργάνων των δύο χωρών και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι τις επόμενες μέρες τα θεσμικά όργανα της Βόρειας Μακεδονίας θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα εις βάρος τους. Οι δομές της οργάνωσης FETO, που υπάρχουν στη Βόρεια Μακεδονία, επιβαρύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών και υπονομεύουν, κατά κάποιο τρόπο, τις φιλικές και αδελφικές σχέσεις που έχουμε» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. 

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων εκτιμούν πως η Τουρκία εξαρτά τη στάση της όσον αφορά στην κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την έκδοση υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν που φέρονται να ζουν στη χώρα. 

Πάντως, η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα κυρώσει, το επόμενο διάστημα, το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της χώρας της στο ΝΑΤΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα