Βούτσιτς: “Καμία εμπλοκή της Σερβίας στο περιστατικό με ένοπλους στο Κόσοβο”

Διαβάζεται σε 2'
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς AP

Αφού καταδίκασε τη δολοφονία αστυνομικού στο βόρειο Κόσοβο, ο πρόεδρος της Σερβίας κατηγόρησε τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιβολή καθεστώτος βίας στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε την δολοφονία του αστυνομικού στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κόσοβο. «Δεν θέλω να δικαιολογήσω τη δολοφονία ενός Αλβανού αστυνομικού, ούτε είναι δυνατόν να τη δικαιολογήσω. Αυτή η πράξη είναι απολύτως καταδικαστέα», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι. Δήλωσε ότι η Κυριακή (24/09) ήταν η δυσκολότερη μέρα για την Σερβία από το 2004 και το πογκρόμ κατά του σερβικού πληθυσμού και το 2008 όταν το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία.

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι ο σερβικός στρατός και η αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ότι με την απόδοση ευθυνών στο Βελιγράδι προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιβολή καθεστώτος βίας στο βόρειο Κόσοβο. «Ήθελαν απλώς να ρίξουν την ευθύνη στο Βελιγράδι και να δείξουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να επιτίθενται σε πολίτες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Για τους ένοπλους Σέρβους δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, ανέφερε ότι πρόκειται «για κάποιους Σέρβους από το Κόσοβο που εξεγέρθηκαν», τονίζοντας ότι δεν εξοπλίστηκαν ούτε έλαβαν στολές από την Σερβία. Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι καμία εμπλοκή δεν είχε ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας λέγοντας ότι οι ένοπλοι Σέρβοι κατέφυγαν στην Μονή στο Μπάνισκο γιατί είχαν τραυματίες και ζήτησαν βοήθεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα