Βουλγαρία: Μεγάλη κυβερνητική κρίση και παραιτήσεις τριών υπουργών

O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ
O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ MOTIONTEAM

Ενα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η κυβέρνηση στη Βουλγαρία η οποία συνταράσσεται από σειρά σκανδάλων. Τρεις υπουργοί παραιτούνται την Πέμπτη.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε την Τετάρτη τις παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εσωτερικών της κυβέρνησής του εν μέσω διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς που συγκλονίζουν απ άκρη σε άκρη τη βαλκανική χώρα επί μια εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ο οποίος βρίσκεται στο αξίωμα ανελλιπώς από το 2009, δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι θα αποφασίσει στο τέλος της εβδομάδας εάν η τρίτη κυβέρνησή του θα ολοκληρώσει τη θητεία της μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές την επόμενη άνοιξη.

Χιλιάδες Βούλγαροι κάλεσαν τον Βούλγαρο πρωθυπουργό και το γενικό εισαγγελέα να παραιτηθούν για την ανεξέλεγκτη διαφθορά ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους που αποδυναμώνει τους κρατικούς θεσμούς και ωφελεί πανίσχυρους μεγιστάνες.

Οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατέθεσαν πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση, και ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, επικριτής του Μπορίσοφ, του ζήτησαν και οι δύο να παραιτηθεί και να επιτρέψει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο Μπορίσοφ αποφάσισε να απομακρύνει τους υπουργούς για να δώσει τέλος στις εικασίες ότι συνεργάζονται μυστικά με το αντιπολιτευόμενο κόμμα MRF που εκπροσωπεί τους Τουρκόφωνους πολίτες της χώρας και το ανώτερο στέλεχός του, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης, Ντέλιαν Πέεβσκι ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα GERB.

«Τέτοιες εικασίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο κόμμα», ανέφερε το GERB σε ανακοίνωσή του. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποπομπές των υπουργών είναι απίθανο να κατευνάσουν τη δημόσια οργή και ότι η κίνηση αυτή μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ο Μπορίσοφ ξεκαθαρίζει το κόμμα του ενόψει των επόμενων εκλογών. Οι τρεις υπουργοί θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους την Πέμπτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλγαρία
SHARE:

24Media Network