Βουλγαρία: Στο “στόχαστρο” των εισαγγελικών αρχών ο επιχειρηματίας Βασίλ Μπόζκοφ

Βουλγαρία: Στο “στόχαστρο” των εισαγγελικών αρχών ο επιχειρηματίας Βασίλ Μπόζκοφ
Facebook / @Васил Божков

Ο Μπόζκοφ κατηγορείται μεταξύ άλλων για σύσταση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, εκβιασμό και απόπειρα δωροδοκίας δημόσιων υπαλλήλων.

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών της Βουλγαρίας βρίσκεται ο επιχειρηματίας Βασίλ Μπόζκοφ, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για σύσταση οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, εκβιασμό και απόπειρα δωροδοκίας δημόσιων υπαλλήλων, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κατηγορίες κατά του κ. Μπόζκοφ ασκήθηκαν την περίοδο που στη Σόφια διεξάγεται συντονισμένη επιχείρηση, η οποία έχει στο επίκεντρό της την Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων, την απώλεια εσόδων για τα ταμεία του κράτους από τις ιδιωτικές λαχειοφόρες αγορές, την ακατάλληλη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων, καθώς και τη φερόμενη εμπλοκή ιδιωτών και δημοσίων υπαλλήλων σε αδιαφανείς συναλλαγές, που μεταξύ άλλων προκαλούν ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο βουλγαρικό Δημόσιο.

Για τον κ. Μπόζκοφ έχει εκδοθεί και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας και υπογράμμισε ότι, εφόσον κατά τη διάρκεια της έρευνας συγκεντρωθούν αρκετά στοιχεία, ο κ. Μπόζκοφ θα προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. “Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι θα προσαχθεί στο δικαστήριο”, πρόσθεσε και περιέγραψε τον κ. Μπόζκοφ ως “έναν ακόμη Βούλγαρο ολιγάρχη που εγκατέλειψε τη χώρα”.

“Εάν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, η εισαγγελική αρχή θα ζητήσει ποινική ευθύνη από όλα τα πρόσωπα, ανεξάρτητα από τη θέση ή το αξίωμα που κατέχουν, ποιο πολιτικό κόμμα είναι πίσω από αυτά, πόσα δισεκατομμύρια είναι πίσω από αυτά, ποια είναι η σχέση τους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ποιες ξένες δυνάμεις βρίσκονται πίσω από αυτά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκέσεφ.

Περισσότερα από 16 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων Αλεξάντερ Γκεοργκίεφ έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της γενικής εισαγγελίας και των αστυνομικών αρχών, σε σχέση με την έρευνα κατά της Επιτροπής Τυχερών Παιγνίων. «Είναι καιρός να τελειώσει αυτή η εγκληματική μετάβαση. Είναι καιρός να πούμε “Αρκετά!”» υπογράμμισε ο γενικός εισαγγελέας, αναφερόμενος στη μετάβαση της χώρας μετά το 1989 στην δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς, την οποία ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου, βουλευτές είχαν προτείνει τροποποιήσεις στο νόμο περί τυχερών παιγνίων, οι οποίες προέβλεπαν την απαγόρευση ιδιωτικών λαχειοφόρων αγορών, την αφαίρεση αδειών των ιδιωτών και την δημιουργία κρατικού φορέα που θα είναι αρμόδιος για τη διεξαγωγή των τυχερών παιγνίων. Οι τροποποιήσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, οι οποίοι κατηγόρησαν την βουλγαρική κυβέρνηση ότι επιτρέπει τη δημιουργία “κρατικού μονοπωλίου”. Οι τροποποιήσεις που κατατέθηκαν από βουλευτές του κόμματος “Ενωμένοι Πατριώτες” και εγκρίθηκαν σε πρώτη ανάγνωση από το βουλγαρικό Κοινοβούλιο, θεωρήθηκε ότι, σε μεγάλο βαθμό, “φωτογράφιζαν” τον επιχειρηματία Βασίλ Μπόζκοφ, στου οποίου την εταιρεία “Nove Holding” ανήκουν η Lottery Bulgaria και η National Lottery.

Λίγες μέρες αργότερα, από έλεγχο που διενεργήθηκε στην Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων προέκυψε ότι οι ιδιωτικοί φορείς εκμετάλλευσης λαχειοφόρων αγορών έχουν πληρώσει λιγότερα χρήματα από τις εκατοντάδες εκατομμυρίων λέβα που οφείλουν στο κράτος. Οι φορείς εκμετάλλευσης των λαχειοφόρων αγορών δήλωσαν ότι, έπραξαν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν από την Επιτροπή Τυχερών Παιγνίων.

Ο Μπόζκοφ περιγραφόταν σε απόρρητη έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το WikiLeaks, ως “ο πιο διαβόητος γκάνγκστερ της Βουλγαρίας”, που “απομακρύνθηκε αργά από την επιχείρηση του οργανωμένου εγκλήματος”. Από τότε έχει γίνει ένας από τους πλουσιότερους Βούλγαρους και το 2018 βρέθηκε στον κατάλογο των δέκα πλουσιότερων ανθρώπων στη Βουλγαρία, με 1,35 δισεκατομμύρια λέβα (από την Nove Holding και την Putishta Holdings και επιχειρήσεις σε ευρύ φάσμα τομέων, από τα τυχερά παίγνια μέχρι τις σιδηροδρομικές υποδομές).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα