Βουλγαρία: Βουλευτές και υπουργοί πολιορκήθηκαν στο Κοινοβούλιο από διαδηλωτές

Bulgarian riot policemen push protestors back to make way for the bus with lawmakers and parliament staff during an anti-government protest in Sofia on July 23, 2013. Bulgarian protesters clashed with police on the 40th evening of massive anti-government rallies in the EU's poorest country Tuesday after blockading ministers, lawmakers and journalists inside parliament for over five hours.           AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF        (Photo credit should read DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images)
Bulgarian riot policemen push protestors back to make way for the bus with lawmakers and parliament staff during an anti-government protest in Sofia on July 23, 2013. Bulgarian protesters clashed with police on the 40th evening of massive anti-government rallies in the EU's poorest country Tuesday after blockading ministers, lawmakers and journalists inside parliament for over five hours. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF (Photo credit should read DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Τριάντα βουλευτές, υπουργοί και δημοσιογράφοι "πολιορκήθηκαν" στο βουλγαρικό κοινοβούλιο από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της κυβέρνησης και της "ολιγαρχίας", που ηγείται της χώρας.

Περίπου 2.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), περικύκλωσαν το κοινοβούλιο, στο οποίο συνεδρίαζαν τρεις επιτροπές για την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού.

Τρεις υπουργοί – ο Οικονομίας, Ντράγκομιρ Στόινεφ, ο Οικονομικών, Πέταρ Τσομπάνοφ και ο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χασάν Αντέμοφ ήταν στο κοινοβούλιο σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης

Περίπου στις 3: 30 τοπική ώρα (0:30 GMT) της Τετάρτης, η αστυνομία διέλυσε ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές για να περάσουν κάποια φορτηγά, μετέδωσε ένας φωτογράφος από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) χωρίς να γίνει γνωστές λεπτομέρειες. Δημοσιογράφοι που ήταν «μπλοκαρισμένοι» στο κοινοβούλιο διαπίστωσαν πάντως ότι οι υπουργοί και τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSB) όπως και οι βουλευτές του κόμματος της τουρκικής μειονότητας MDL έφυγαν από το πολιορκημένο κτίριο.

Εκατόν εννέα άτομα συνολικά - βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι και υπάλληλοι του κοινοβουλίου είχαν παγιδευτεί στο κτίριο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η αστυνομία επενέβη για να «απεγκλωβίσει» όσους ήταν στο βουλγαρικό κοινοβούλιο βάζοντάς τους σε λεωφορεία τα οποία δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από τους διαδηλωτές

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τσβετλίν Γιόντσεφ είπε ότι η αστυνομία δεν έκανε χρήση βίας και ότι οι διαδηλωτές που έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα, φωνάζοντας συνθήματα όπως "μαφία" και "παραίτηση", έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα

Ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ κάλεσε σε ηρεμία: "Καλώ τους διαδηλωτές να απέχουν από κάθε ενέργεια που οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης και σε παραβιάσεις της δημόσιας τάξης", είπε. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, σοσιαλιστής Μιχαήλ Μίκοφ, ανακοίνωσε ότι η ολομέλεια που είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης ακυρώνεται καθώς όπως είπε «δεν είναι δυνατή η συνεδρίαση, διότι η ζωή των μελών της βουλής είναι σε κίνδυνο».

Σε ένα πρώτο σχόλιο το βράδυ της Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρκσι. "Ζητώ την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης είναι ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσει ο κόσμος στους δρόμους" είπε.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται καθημερινά στη Σόφια για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς. Οι διαμαρτυρίες κατά της φτώχειας το χειμώνα ανέτρεψαν τη συντηρητική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, τον Φεβρουάριο. Η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου, με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών, βρίσκεται υπό ασφυκτική και από συνεχείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει κοινωνία των πολιτών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network