Βραζιλία: Έφοδος στο σπίτι του Μπολσονάρου – Έρευνα για ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Βραζιλία: Έφοδος στο σπίτι του Μπολσονάρου – Έρευνα για ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού
Ζαΐρ Μπολσονάρου AP Photo/Gustavo Morteno

Δύο στενοί συνεργάτες του Μπολσονάρου συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια έρευνας σε βάρος του για παραποίηση των αρχείων εμβολιασμού της χώρας. Ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος καταχωρήθηκε ως εμβολιασμένος, ενώ ορκιζόταν να μην το κάνει ποτέ.

Η αστυνομία της Βραζιλίας πραγματοποίησε την Τετάρτη (3/5) έφοδο στο σπίτι του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου και συνέλαβε, μεταξύ άλλων, δύο στενούς του συνεργάτες στο πλαίσιο έρευνας για παραποιημένα αρχεία εμβολιασμού για τον κορονοϊό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η έρευνα μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το πώς ο Μπολσονάρου, που αμφισβητούσε έντονα τον κορονοϊό και ορκίστηκε να μην κάνει ποτέ το εμβόλιο, καταχωρήθηκε ως εμβολιασμένος στα αρχεία υγείας που δημοσιοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο.

Η έρευνα για τα εμβόλια είναι μία από τις πολλές που φέρνουν τον πρώην ακροδεξιό ηγέτη σε δεινή θέση, συμπεριλαμβανομένων άλλων ερευνών για φερόμενο αποκλεισμό ψηφοφόρων, άλλες νομικές παραβάσεις στις βραζιλιάνικες εκλογές και υπεξαίρεση ξένων δώρων.

Ο Μπολσονάρου έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα. Ο εκπρόσωπός του και ο δικηγόρος του δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι επιδίδει 16 εντάλματα έρευνας και έξι προληπτικά εντάλματα σύλληψης στη Μπραζίλια και το Ρίο ντε Τζανέιρο στο πλαίσιο της επιχείρησης, αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματα όσων στοχοποιούνται.

Οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν για μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσαν ότι η επιχείρηση συνέλαβε τον Μάουρο Σιντ και τον Μαξ Γκιλέρμε, στενούς συνεργάτες του Μπολσονάρου όταν ήταν πρόεδρος, οι οποίοι παρέμειναν ως βοηθοί του όταν παραιτήθηκε τον Ιανουάριο.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ερευνούσε “ψευδή δεδομένα” που φέρεται να προστέθηκαν σε μια εθνική βάση δεδομένων για τον κορονοϊό μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Δεκεμβρίου 2022, όταν ο Μπολσονάρου ήταν πρόεδρος.

“Ως αποτέλεσμα, μπόρεσαν να εκδώσουν πιστοποιητικά εμβολίων και να τα χρησιμοποιήσουν για να παρακάμψουν τους περιορισμούς που επέβαλαν οι δημόσιες αρχές στη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε η αστυνομία,

Η έρευνα υποδεικνύει “ιδεολογικούς” λόγους για την παράκαμψη των κανόνων εμβολιασμού, δήλωσε η αστυνομία, “προκειμένου να διατηρηθεί ένας λόγος επίθεσης στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού”.

“Πιστεύουμε ότι όλες οι νομικές αμφιβολίες θα διαλευκανθούν και θα αποδειχθεί ότι η Βραζιλία δεν διέπραξε παράνομες πράξεις”, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Βαλντεμάρ Κόστα Νέτο, επικεφαλής του πολιτικού κόμματος του Μπολσονάρου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα