Βραζιλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας, υποστηρικτής του Μπολσονάρου

Ο υπουργός Παιδείας της Βραζιλίας, Άμπραχαμ Βάιντραουμπ πλάι στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου
Ο υπουργός Παιδείας της Βραζιλίας, Άμπραχαμ Βάιντραουμπ πλάι στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου AP

"Αποχωρώ από το υπουργείο Παιδείας", εικονίζεται να λέει υπουργός Παιδείας σε βίντεο πλάι στον Μπολσονάρου, χωρίς παρ' όλα αυτά να διευκρινίζει τους λόγους παραίτησής του.

Ο υπουργός Παιδείας της Βραζιλίας Άμπραχαμ Βάιντραουμπ γνωστοποίησε χθες Πέμπτη ότι υπέβαλε την παραίτησή του.

«Ναι, αυτή τη φορά είναι αλήθεια. Αποχωρώ από το υπουργείο Παιδείας», εικονίζεται να λέει πλάι στον πρόεδρο, τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου, σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter. Πρόσθεσε ότι δεν θα εξηγήσει τους λόγους της παραίτησής του, προς το παρόν, καθώς και ότι σκοπεύει να αναλάβει μια θέση που του είχε προταθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα — είναι οικονομολόγος.

ADVERTISING

Η παραίτηση του 48χρονου Βάιντραουμπ ήταν αναμενόμενη, ειδικά αφού το Ανώτατο Δικαστήριο συμπεριέλαβε το όνομά του στον κατάλογο των υπόπτων εντός των ορίων της έρευνας που διενεργεί για δίκτυο οπαδών του προέδρου που φέρονται να διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις.

Ο Βάιντραουμπ έχει προκαλέσει διάφορες πολεμικές, ιδίως όταν αποκάλεσε «αλήτες» τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου («αν ήταν στο χέρι μου θα έβαζα αυτούς τους αλήτες στη φυλακή»), όταν έκανε μέσω Twitter αντικινεζικά σχόλια που η διπλωματία του Πεκίνου χαρακτήρισε ανοικτά ρατσιστικό (είχε γράψει μεταξύ άλλων «Βλαζιλία»), αλλά και εξαιτίας του ότι είχε πάει σε διαδήλωση οπαδών του προέδρου χωρίς να φορά — κάτι που θεωρητικά είναι υποχρεωτικό — μάσκα, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού μαίνεται στη Βραζιλία, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 330 ευρώ.

Εξαρχής ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέλη της κυβέρνησης, ιδίως διότι είχε αποπειραθεί να υποβαθμίσει τις φρικαλεότητες των Ναζί. Τα ορθογραφικά λάθη του μέχρι χθες υπουργού Παιδείας λάθη προκαλούσαν εξάλλου θυμηδία σε πολλούς χρήστες του Διαδικτύου.

Ο Βάιντραουμπ είναι (τουλάχιστον) ο έβδομος υπουργός που αποχωρεί από την κυβέρνηση υπό τον Μπολσονάρου. Είχε αναλάβει τον Απρίλιο του 2019. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος θα τον αντικαταστήσει.

Το πέρασμα του Βάιντραουμπ από το υπουργείο σημαδεύτηκε πάνω απ’ όλα από τη μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης του κράτους στα ομοσπονδιακά πανεπιστήμια, απόφαση που είχε βγάλει στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές τον Μάιο του 2019.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία, Twitter

24Media Network