Βραζιλία: Ξεκίνησε η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αποπομπή της προέδρου Ρουσέφ

default image

Υπό το βάρος σειράς σκανδάλων και μετά την απόσυρση της υποστήριξης στην κυβέρνησή της, του κεντρώου κόμματος, ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση υπέρ της αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ

Ξεκίνησε στην Κάτω Βουλή της Βραζιλίας η κρίσιμη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση για παραβίαση του νόμου για τα δημοσιονομικά.

“Κηρύσσω την έναρξη της συνεδρίασης, υπό την προστασία του Θεού και στο όνομα του βραζιλιάνικου λαού”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντο Κούνια, ένας από τους σφοδρότερους αντιπάλους της Ρουσέφ.

Η πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των ψήφων για να παραμείνει στο αξίωμά της. Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώσουν 342 ψήφους σε σύνολο 513 (δηλαδή τα 2/3), το θέμα θα παραπεμφθεί στη Γερουσία που θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις 21.00, τοπική ώρα (03.00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας).

Τριγμοί στην κυβέρνηση

Στα τέλη Μαρτίου το Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος αποφάσισε μετά τη συνεδρίαση της ηγετικής του ομάδας ότι οι έξι υπουργοί που ανήκουν στις τάξεις του και όλα τα μέλη του που έχουν διοριστεί σε κρατικά αξιώματα πρέπει να παραιτηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικές διαδικασίες.

Βάσει του προεδρικού συστήματος της Βραζιλίας, η κατάρρευση της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται ότι η Ρουσέφ οφείλει να εγκαταλείψει το αξίωμα, αλλά η εξέλιξη αυξάνει τις πιθανότητες η πρόεδρος να αποπεμφθεί από το Κογκρέσο μέσα σε μήνες το αργότερο. Αυτό θα σήμαινε πως ο 75χρονος Μισέλ Τέμερ, ο ηγέτης του PMDB και αντιπρόεδρος της χώρας, θα είναι πρόεδρος.

Η απόφαση του κόμματος προκάλεσε και την παραίτηση του υπουργού Αθλητισμού της Βραζιλίας Τζόρτζ Χίλτον, που θα αντικατασταθεί από τον Ρικάρντο Λεισέρ προσωρινά, λίγους μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα