Βραζιλία: Υπουργοί που εμφανίζονται στα Paradise Papers αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους

Worker's unions demonstrate to demand a higher minimum wage as Brazil's Economy Minister Guido Mantega arrives at the Parliament in Brasilia, Brazil, Tuesday, Feb. 15, 2011. (AP Photo/Eraldo Peres)
Worker's unions demonstrate to demand a higher minimum wage as Brazil's Economy Minister Guido Mantega arrives at the Parliament in Brasilia, Brazil, Tuesday, Feb. 15, 2011. (AP Photo/Eraldo Peres) ASSOCIATED PRESS

Τους δύο υπουργούς κατονόμασε βραζιλιάνικος ιστότοπος, που συμμετείχε στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων

Οι υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας της Βραζιλίας αρνήθηκαν σήμερα ότι διέπραξαν οποιαδήποτε παρανομία, αφού τα ονόματά τους εμφανίζονται στα Paradise Papers να  συνδέονται με εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους.

Τους δύο υπουργούς κατονόμασε ο βραζιλιάνικος ιστότοπος Poder360, που συμμετείχε στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που ανέλυσε 13,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία διέρρευσαν κατά κύριο λόγο από μια δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες.

Ο υπουργός Οικονομίας Ενρίκε Μεϊρέλες, ο οποίος θεωρείται εκ των βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Βραζιλίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018, παραδέχτηκε ότι σχετίζεται με το Sabedoria Foundation που εδρεύει στις Βερμούδες από το 2002. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο υποστηρίζεται ότι πρόκειται για ένα "φιλανθρωπικό" ίδρυμα στο οποίο κατατίθεται "ένα μέρος της κληρονομιάς" του Μεϊρέλες το οποίο, μετά τον θάνατο του, θα επενδυθεί "σε φιλανθρωπικές εκπαιδευτικές δράσεις στη Βραζιλία".

ADVERTISING

Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται ότι τα 10.000 δολάρια που δόθηκαν για την ίδρυση αυτής της εταιρείας είχαν δηλωθεί στην εφορία και ότι το ίδρυμα στη συνέχεια έμεινε "ανενεργό και θα παραμείνει ανενεργό μέχρι τον θάνατο του κ. Μεϊρέλες".

Ο υπουργός εξήγησε ότι το ίδρυμά του ιδρύθηκε στο εξωτερικό επειδή εκείνη την εποχή ζούσε στις ΗΠΑ. Ο Μεϊρέλες επέστρεψε στη Βραζιλία και ήταν πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του από το 2003 μέχρι το 2010.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας Μπλάιρο Μάγκι, είπε ότι "δεν είναι άμεσος δικαιούχος" της εταιρείας Amaggi Louis Dreyfus Zan-Noh International Ltda" που κατονομάζεται στα Paradise Papers. Η εταιρεία αυτή εδρεύει στα νησιά Κεϊμάν και είναι θυγατρική μιας κοινοπραξίας μεταξύ του γαλλικού ομίλου Louis Dreyfus Commodities και της βραζιλιάνικης Amaggi που ανήκει στην οικογένεια του υπουργού.

Ο ιστότοπος Poder360 αποκάλυψε επίσης ότι ο πλουσιότερος άνδρας της Βραζιλίας, ο Ζόρζε Πάουλο Λεμάν (ιδιοκτήτης των Burger Kind και της ζυθοποιίας InBev, μεταξύ άλλων) συνδέεται με 20 εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Σε ανακοίνωση που έστειλε στον ιστότοπο ο ίδιος ο Λεμάν αναφέρει ότι αποφάσισε να μην παραμείνει φορολογικός κάτοικος της Βραζιλίας λόγω της "επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του".

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Paradise Papers
SHARE:

24Media Network