Βρετανία: Ακυρώθηκε η συνάντηση Σούνακ – Σι Τζινπίνγκ στη G20

Βρετανία: Ακυρώθηκε η συνάντηση Σούνακ – Σι Τζινπίνγκ στη G20
O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ Leon Neal/Pool Photo via AP

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι ηγέτες Βρετανίας-Κίνας ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνάντησή τους. Τι σκόπευαν να συζητήσουν.

Η προβλεπόμενη για σήμερα Τετάρτη (15/11) συνάντηση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, στο πλαισιο της παγκόσμιας συνόδου των G20, ματαιώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνάντηση αυτή “ματαιώθηκε λόγω ζητημάτων προγραμματισμού“, διευκρίνισε εκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργίας.

Αυτή θα ήταν η πρώτη, εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, συνάντηση των ηγετών Κίνας – Βρετανίας που έχουν τεταμένες σχέσεις και ένα από τα σημαντικά ραντεβού αυτής της συνόδου κορυφής για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ, ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε χαρακτηρίσει την Κίνα “κύρια απειλή” για την ασφάλεια του κόσμου και της Βρετανίας, θα ζητούσε “μια ειλικρινή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και το Πεκίνο”, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί νωρίτερα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Απέναντι στις τρέχουσες κρίσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την οικονομική κρίση, την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα ζητούσε επίσης από το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να “κατευναστούν οι διεθνείς εντάσεις, να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα και να διαδραματίσει τον ρόλο του για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις στον κόσμο του πολέμου στην Ουκρανία”.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και το Πεκίνο έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, ή τις κατηγορίες για κατασκοπεία κατά του γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Η Κίνα “είναι προσηλωμένη στην προώθηση, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, σταθερής και υγιούς ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Βρετανία στη βάση αμοιβαίου σεβασμού, ισότητας και αμοιβαίων οφελών”, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα