Βρετανία- εκλογές: Απόλυτη πλειοψηφία για τον Κάμερον με 331 έδρες

Βρετανία- εκλογές: Απόλυτη πλειοψηφία για τον Κάμερον με 331 έδρες
© AP

Βελτίωση παρουσίασε το κόμμα των Συντηρητικών σε σχέση με τις εκλογές του 2010, συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το ευρωσκεπτικιστικό UKIP εξέλεξε μόνο έναν βουλευτή

To Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον συγκέντρωσε 331 έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία χθες, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ προηγείται με μεγάλη διαφορά του Εργατικού Κόμματος που υπέστη οδυνηρή ήττα στη Σκωτία προς όφελος των εθνικιστών.

Αναφορικά με τις ψήφους, το Συντηρητικό Κόμμα βελτίωσε τις επιδόσεις του, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2010, σημειώνοντας άνοδο 0,8%, αφού συγκέντρωσε το 36,6% των ψήφων, ήτοι 11,33 εκατομμύρια ψήφοι. Κέρδισε έτσι 24 επιπλέον έδρες, γεγονός που του επιτρέπει να περάσει το όριο των 326 βουλευτών, που συνιστά την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο έτερος μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που κέρδισε στις 56 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες που μετρά η Σκωτία. Σε εθνικό επίπεδο, το SNP αντιπροσωπεύει το 4,8% των ψήφων.

Το Εργατικό Κόμμα έλαβε από την πλευρά του 232 έδρες, 26 λιγότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, κυρίως λόγω της βαριάς ήττας που υπέστη στη Σκωτία, ένα από τα παραδοσιακά του προπύργια.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς τα τελευταία 5 χρόνια, υπέστησαν μια πραγματική πανωλεθρία καθώς πέρασαν από τους 56 βουλευτές που είχαν εκλέξει σε μόλις 8 και έχουν απώλειες της τάξης του 15,2% σε σύγκριση με το 2010.

Αν και έλαβε περίπου 4 εκατομμύρια ψήφους (+9,5% σε σύγκριση με το 2010) το ευρωσκεπτικιστικό και λαϊκιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) εξέλεξε μόλις 1 βουλευτή στο Ουεστμίνστερ λόγω του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας.

Από την πλευρά των Πρασίνων εξελέγη ένας μόνο βουλευτής: η Καρολάιν Λούκας, που επανεξελέγη στο Μπράιτον (νότια Αγγλία).

Στην Ουαλία, οι εθνικιστές του Plaid Cymru διατηρούν τις 3 τους έδρες στο Ουεστμίνστερ.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι ενωτικοί του DUP κέρδισαν 8 έδρες, τις διπλάσιες από το Sinn Fein, που δεν κατάφερε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανήλθε στο 66,1%, λίγο μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2010.

Παραμένει στη θέση του ως υπουργός οικονομικών ο Τ. Όζμπορν, που θα παίξει ρόλο κλειδί στα σχέδια του Κάμερον

O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι διατήρησε στην θέση του υπουργού Οικονομικών τον Τζορτζ Όζμπορν στη νέα κυβέρνηση που συγκροτεί μετά την ευρεία νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Ο Όζμπορν παρέμεινε στον θώκο του υπουργού Οικονομικών καθ’ όλη διάρκεια της 5ετούς θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης του Κάμερον.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον όρισε τον Όζμπορν επιπλέον δεύτερο στην ιεραρχία της κυβέρνησης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διατήρησε επίσης στην θέση της υπουργού Εσωτερικών την Τερέζα Μέι, αλλά και τον Φίλιπ Χάμοντ στην θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Χάμοντ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο, αναμένεται να παίξει ρόλο- κλειδί στα σχέδια του Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της στην Ένωση γύρω στα τέλη του 2017.

Επιπλέον, ο Μάικλ Φάλον παραμένει στην θέση του υπουργού Άμυνας.

Πηγή ΑΠΕ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκλογές στη Βρετανία: Ο Κάμερον θριάμβευσε, Μίλιμπαντ. Φάρατζ και Κλεγκ παραιτήθηκαν

SHARE:

24Media Network