Βρετανία: Έκοψαν τη σύνταξη 4 φορές σε 85χρονη – Της λένε ότι είναι νεκρή

Διαβάζεται σε 4'
Βρετανία: Έκοψαν τη σύνταξη 4 φορές σε 85χρονη – Της λένε ότι είναι νεκρή
ISTOCK

Τέσσερις φορές έχουν κόψει τη σύνταξη σε 85χρονη πρώην εκπαιδευτικό στη Βρετανία. Ο συνταξιοδοτικός φορέας αρνείται να πιστέψει ότι δεν είναι νεκρή.

Τέσσερις φορές έχει σταματήσει η πληρωμή της σύνταξης της 85χρονης Eileen McGrath στη Βρετανία, καθώς ο πάροχος της σύνταξής της αρνείται επανειλημμένα να δεχτεί ότι δεν είναι νεκρή.

Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός, έμεινε μάλιστα χωρίς εισόδημα τα Χριστούγεννα, όταν η Teachers’ Pensions, η οποία διαχειρίζεται τις πληρωμές για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, την ταύτισε λανθασμένα με ένα άγνωστο σε εκείνη πρόσωπο που είχε φύγει από τη ζωή.

“Τον Νοέμβριο είχα λάβει δύο επιστολές από το Teachers’ Pensions που με ρωτούσαν κατ’ ευφημισμόν αν ήμουν νεκρή”, λέει στον Guardian. “Τηλεφώνησα αμέσως για να ξεκαθαρίσω ότι ήμουν ολοζώντανη. Παρ’ όλα αυτά, μια εβδομάδα αργότερα έφτασαν άλλες δύο επιστολές που ρωτούσαν το ίδιο πράγμα, οπότε τους έγραψα ξανά για να επαναλάβω ότι εξακολουθούσα να μην έχω πεθάνει“.

Τέσσερις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η McGrath ανακάλυψε ότι η σύνταξή της δεν είχε καταβληθεί. Παρά το γεγονός ότι έκανε ένα ακόμη τηλεφώνημα στο Teachers’ Pensions η πληρωμή της σύνταξης χηρείας που λαμβάνει επίσης από το σύστημα είχε επίσης σταματήσει. Και οι δύο πληρωμές έγιναν τελικά στις 2 Ιανουαρίου μετά από παράπονο της.

Της ζητούν να επιβεβαιώσει ότι είναι ζωντανή

Η McGrath δήλωσε ότι της ζητήθηκε επανειλημμένα να αποδείξει την ύπαρξή της από το 2020, ενώ την παραπάνω διαδικασία καλείται να την περάσει ξανά και ξανά. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου “κλειδώματος” έμενε στο σπίτι του γιου της.

Αυτό που διαπίστωσε, είναι ότι κάθε φορά πέφτει θύμα μιας διαδικασίας ελέγχου που ελέγχει τακτικά τους δικαιούχους συντάξεων με βάση το μητρώο θανάτων για να αποτρέψει μη επιλέξιμες πληρωμές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας (DfE), το οποίο εποπτεύει τις συντάξεις των εκπαιδευτικών, οι καταχωρίσεις στο μητρώο θανάτου μπορούν να αντιστοιχηθούν με τα μέλη του συστήματος, ακόμη και αν τα προσωπικά στοιχεία διαφέρουν.

Το DfE δήλωσε στον Guardian ότι μόλις εντοπιστεί μια πιθανή ταύτιση, μπορεί να ζητηθεί από τον δικαιούχο να επιβεβαιώσει ότι δεν είναι ο ίδιος αποθανών κάθε 12 μήνες, δεδομένου ότι το σύστημα, το οποίο διαχειρίζεται η Capita, δεν καταγράφει μια διαψευσμένη σύνδεση.

Οι επιστολές που αποστέλλονται στους συνταξιούχους μετά από μια ταύτιση αναφέρουν ότι μια νέα διαδικασία παρέχει ενημερώσεις από το Γενικό Ληξιαρχείο για αλλαγές στις προσωπικές συνθήκες και ζητούν από τον παραλήπτη να επικοινωνήσει. Ωστόσο, οι επιστολές δεν αναφέρουν καμία προθεσμία ή το γεγονός ότι οι πληρωμές τους θα σταματήσουν εάν δεν απαντήσουν εντός 28 ημερών. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό έγινε “για να αποφευχθεί η πρόκληση αναστάτωσης”.

Καμία συγνώμη από τον συνταξιοδοτικό φορέα

Η McGrath δήλωσε: “Αφού διαμαρτυρήθηκα, η σύνταξή μου αποκαταστάθηκε, αλλά δεν υπήρξε καμία συγγνώμη. Το Γενικό Ληξιαρχείο καταγράφει το πλήρες όνομα και το έτος γέννησης των αποθανόντων. Είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρχουν άλλοι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί με το όνομά μου και την ημερομηνία γέννησής μου που πεθαίνουν χρόνο με το χρόνο”.

Είπε ότι οι επιστολές δεν ξεκαθάριζαν ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν αν οι συνθήκες τους δεν έχουν αλλάξει.

“Πιστεύουν πραγματικά ότι θα ήταν πιο οδυνηρό να σε προειδοποιούν ότι μπορεί να χάσεις τη σύνταξή σου αν δεν απαντήσεις εντός 28 ημερών, παρά να σταματήσουν οι πληρωμές χωρίς προειδοποίηση;” είπε.

Σύμφωνα με τον Steve Webb, της εταιρείας συμβούλων συνταξιοδότησης LCP, οι πάροχοι θα έπρεπε να φιλτράρουν και να διερευνούν τις ανακριβείς αντιστοιχίες στο μητρώο θανάτου πριν επικοινωνήσουν με έναν δικαιούχο, και οι πληρωμές δεν θα έπρεπε ποτέ να αναστέλλονται χωρίς συγκεκριμένες προειδοποιήσεις.

“Ενώ είναι σωστό και ορθό για τα συνταξιοδοτικά συστήματα να διασφαλίζουν ότι δεν καταβάλλουν συντάξεις σε άτομα που έχουν πεθάνει, θα πρέπει να υπάρχει υψηλό επίπεδο βεβαιότητας ότι κάποιος έχει πεθάνει πριν από τη διακοπή των συντάξεων“, δήλωσε. “Πλούσιες πηγές δεδομένων είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στον έλεγχο διασταύρωσης της ακρίβειας εάν υπάρχει πιθανότητα να έχει πεθάνει ένα μέλος του συστήματος, και θα πρέπει να αποτελούν ενσωματωμένο μέρος της διαδικασίας. Όταν κάποιος έχει επαληθεύσει ότι είναι ακόμη ζωντανός, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλο μέλος και να μην υπόκειται σε περιττούς πρόσθετους ελέγχους, χρόνο με το χρόνο”.

Μετά από ερώτηση του Guardian, το DfE δήλωσε ότι θα κάνει μια εξαίρεση και θα αποσυνδέσει το όνομα της McGrath από το όνομα του αποθανόντος, ώστε να μην επικοινωνήσει ξανά μαζί της για το θέμα αυτό.

“Ευτυχώς, έχω αρκετά χρήματα στον αποταμιευτικό μου λογαριασμό για να αντέξω αυτά τα περιστατικά, αλλά είμαι σίγουρη ότι αυτό δεν ισχύει για όλους”, δήλωσε η McGrath. Εκτός αυτού, είναι δυσάρεστο και οδυνηρό να σου λένε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ότι σε θεωρούν νεκρό“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα