Βρετανία: Επίθεση Στάρμερ σε Σούνακ στη Βουλή – “Προσπάθησες να ταπεινώσεις τον Μητσοτάκη”

Διαβάζεται σε 2'
Ο Rishi Sunak και ο Keir Starmer
Ο Rishi Sunak και ο Keir Starmer AP

Σκληρή κριτική άσκησε ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, στον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ για την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ένταση επικράτησε στη βρετανική βουλή ανάμεσα στον αρχηγό των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ και στον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ με αφορμή την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε αμετανόητος για την απόφασή του, αφήνοντας αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τόνισε πως ήταν ξεκάθαρο πως η συνάντηση θα είχε στο επίκεντρο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Όταν είναι σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αλλά περισσότερο να ανακινήσουμε θέματα από το παρελθόν, δεν ήταν σωστό.

Επίσης, όταν δίνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις στο θέμα αυτό προς τούτη τη χώρα και παραβιάζονται, μπορεί να του φαίνεται παράξενο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας αναφερόμενος στην συμφωνία του με τον Μητσοτάκη να μην τεθεί στην συζήτηση το θέμα των γλυπτών.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο ηγέτης των Εργατικών ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στις δηλώσεις του Σούνακ, κατηγορώντας τον για “μικροπολιτική“.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να συναντήσει τον κ. Σούνακ. Ένας συνάδελφος, μέλος του ΝΑΤΟ, οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την συνάντηση μαζί του την τελευταία στιγμή”. “Γιατί τόση μικροπολιτική;”, διερωτήθηκε ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο Σούνακ στη συνέχεια απαντώντας στα σχόλια του Στάρμερ δήλωσε πως “ήταν σαφές ότι ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναλυθούν και να επαναληφθούν ζητήματα του παρελθόντος”. “Επιπλέον… όταν δόθηκαν στην ελληνική πλευρά συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα και στη συνέχεια αυτές παραβιάστηκαν – μπορεί (στον κ. Μητσοτάκη) να του φαίνεται ξένο, αλλά η δική μου άποψη είναι ότι όταν κάποιοι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις, πρέπει να τις τηρούν” πρόσθεσε ο κ. Σούνακ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα