Βρετανία: “Ηθικά απαράδεκτο” το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, λέει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι

Βρετανία: “Ηθικά απαράδεκτο” το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, λέει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι
Μετανάστες σε σκάφος (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Jeremias Gonzalez

Την αναθεώρηση του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό που θα βλάψει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο προέτρεψε τη βρετανική κυβέρνηση ο Τζάστιν Ουέλμπι ασκώντας σφοδρή κριτική και κάνοντας λόγο για "απονιά".

Ο πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Τζάστιν Ουέλμπι επέκρινε δριμύτατα σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την παράτυπη μετανάστευση που εισηγείται η βρετανική κυβέρνηση και το οποίο περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στο άσυλο, χαρακτηρίζοντάς το «ηθικά απαράδεκτο».

Μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, που εξετάζει το νομοσχέδιο αυτό και της οποίας είναι μέλος, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι κάλεσε τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να αναθεωρήσει το σχέδιό του που στοχεύει να σταματήσει τα σκάφη, συνήθως φουσκωτά, που διαπλέουν τη Μάγχη. Με βάση το νομοσχέδιο αυτό, οι παράτυποι μετανάστες θα απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες και δεν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να λάβουν τη βρετανική υπηκοότητα. Διευκολύνει επίσης την κράτησή τους σε μια τρίτη χώρα που θεωρείται ασφαλής, όπως η Ρουάντα, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

«Προτρέπω την κυβέρνηση να αναθεωρήσει ένα μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο δεν στέκει στο ύψος της ιστορίας μας, της ηθικής ευθύνης μας και των πολιτικών και διεθνών συμφερόντων μας», είπε ο Τζάστιν Ουέλμπι. «Είναι ηθικά απαράδεκτο και πολιτικά ανεφάρμοστο να αφήσουμε τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κρίση», συνέχισε ο αρχιεπίσκοπος. Το νομοσχέδιο «μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα και τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου (…) για να μη μιλήσουμε για τα συμφέροντα εκείνων που χρειάζονται προστασία», τόνισε.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, που το Σάββατο έστεψε βασιλιά τον Κάρολο Γ΄, κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για «απονιά».

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι 2023 Andrew Milligan/Pool via AP, File

«Δεν υπάρχει τίποτα το ευσπλαχνικό στο να αφήνουμε ευάλωτους ανθρώπους να πεθαίνουν στη Μάγχη» ή να τους αφήνουμε «να προσπερνούν» άλλους, ακόμη πιο ευάλωτους, που προσπαθούν να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω νομίμων οδών, αντέδρασε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Times, η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν υπερασπίστηκε τα «σθεναρά μέτρα» για το μεταναστευτικό που ανταποκρίνονται «στη βούληση του βρετανικού λαού».

Τα μέλη της Βουλή των Λόρδων δεν είναι αιρετά αλλά διορίζονται από πολιτικούς αξιωματούχους ή κληρονομούν τον τίτλο τους.

Το νομοσχέδιο του Ρίσι Σούνακ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει επικριθεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να αντιταχθούν, λέγοντας ότι είναι «ασύμβατο» με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα